credius.ro

Totul despre pensia privata obligatorie

22 iunie 2007

Sistemul public de pensii (pay-as-you-go, adica "platesti pentru cei dinaintea ta") se bazeaza exclusiv pe legatura dintre generatii. Sursa principala de finantare a pensiilor este reprezentata de contributia lunara a salariatilor din care se platesc pensiile cuvenite pensionarilor. Acest sistem implica doar redistribuirea fondurilor colectate. Deoarece asistam o tendinta de imbatranire a populatiei suprapusa peste o rata a natalitatii in scadere, numarul celor care contribuie la sistemul de asigurari sociale se diminueaza de la an la an. Datorita acestei tendinte, raportul contribuabili - pensionari in sistemul de asigurari sociale a ajuns aproape de 1 la 1, in conditiile in care pentru ca pensia sa reprezinte o suma decenta, raportul dintre salariati si pensionari ar trebui sa fie de cel putin de 3 la 1. Astfel, pensia medie a ajuns sa reprezinte aproximativ 33% din salariul mediu net pe economie, adica in jur de 300 de lei.

In aceste conditii era necesara o reforma a pensiilor. Ea se bazeaza pe modelul propus de catre Banca Mondiala, ce presupune o structura multipilon. Pilonul I - consta in pensia oferita de Guvern si are menirea de a acoperi un nivel minim al veniturilor necesare traiului; Pilonul II (fond de pensii obligatorii administrate privat) - presupune administrarea privata a unei parti din contributia platita pentru pensie; Pilonul III (pensii facultative administrate privat) - reprezinta o pensie suplimentara optionala creata din contributia angajatului si al carei scop este cresterea veniturilor la pensie. Ultimele doua piloane presupun administrarea pensiilor in sistem privat.

Pensiile private functioneaza dupa principiul: cat contribui in timpul vietii active, atat primesti ca pensionar, la retragerea din activitate. Acest lucru se realizeaza prin transferarea unei parti a resurselor din perioada activa in perioada post-activa.

Ce inseamna Pilonul II

Incepand din ianuarie 2008, o cota de 2% din bugetul asigurarilor sociale de stat va fi distribuita catre fondurile de pensii obligatorii administrate privat (Pilonul II). Practic, fiecare salariat in varsta de pana la 35 de ani va fi obligat prin lege sa vireze 2% din contributia de 9,5% pe care o plateste in momentul de fata la asigurarile sociale, catre o companie privata. Aceasta cota va creste progresiv in urmatorii 8 ani, pana la nivelul de 6% din bugetul asigurarilor sociale. Contributia la acest pilon nu instituie obligatii financiare suplimentare pentru angajat sau angajator.

In perioada august - noiembrie, toti salariatii de pana in 35 de ani vor fi obligati sa adere la un fond de pensii obligatorii. In caz contrar, ei vor fi redistribuiti aleator si proportional la fondurile existente pe piata, in functie de numarul de clienti deja atrasi. Alegerea unui fond de pensii private obligatorii se va face pe baza preferintelor personale. Optional, salariatii cu varste cuprinse intre 35 si 45 de ani pot adera si ei la un astfel de fond. Ei vor putea sa adere la pilon si dupa terminarea campaniei de vanzare din perioada august - noiembrie a acestui an, pana la implinirea varstei de 45 de ani. O persoana nu poate participa, in acelasi timp, la mai multe fonduri de pensii administrate privat. De asemenea, nu se poate retrage din sistem. Toti cei inscrisi la un fond au dreptul la o pensie privata de la data indeplinirii conditiilor de pensionare pentru limita de varsta in sistemul public. Suma totala cuvenita pentru pensia privata nu poate fi mai mica decat valoarea contributiilor platite, din care se scad comisioanele si eventualele penalitati de transfer.

Participantii la acest sistem se vor putea transfera la un alt fond, in caz ca vor constata ca cel ales de ei initial, nu raspunde cel mai bine asteptarilor lor. Doar in cazul in care transferul se efectueaza mai devreme de doi ani de la data aderarii la fondul anterior, administratorul acestuia poate percepe penalitati de transfer.

Fondurile de pensii obligatorii vor trebui sa se incadreze intr-un prag minim de randament, la un nivel ce va fi definit de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private. Numarul mare de companii care vor intra pe piata va asigura un mediu concurential, insa, in timp vor ramane pe piata doar administratorii competitivi. Conform legislatiei, un fond de pensii trebuie sa detina minimum 50.000 de participanti, nivel care trebuie atins in primii trei ani de la data constituirii acestuia.

Potrivit presedintelui Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, Mircea Oancea, pana in august vor fi autorizati circa 10-12 administratori de fonduri de pensii private obligatorii, noua companii fiind in curs de autorizare.

Cosmin Meleaca
[email protected]

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2023 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro