Toate bancile aplica de marti noile provizioane la creditele in valuta, 18 IFN nu au depus normele

Toate bancile aplica de marti noile provizioane la creditele in valuta, 18 IFN nu au depus normele

Toate bancile comerciale aplica, de marti, provizioanele majorate la credite in valuta acordate clientilor fara venituri in moneda de imprumut, dar 18 institutii financiare nebancare nu au trimis spre avizare la BNR noile norme, potrivit directorului Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza. "Toate bancile au trimis spre avizare noile norme de provizionare si le vor

Toate bancile comerciale aplica, de marti, provizioanele majorate la credite in valuta acordate clientilor fara venituri in moneda de imprumut, dar 18 institutii financiare nebancare nu au trimis spre avizare la BNR noile norme, potrivit directorului Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza. "Toate bancile au trimis spre avizare noile norme de provizionare si le vor utiliza in forma transmisa, pana la primirea avizului. Daca vom avea observatii, modificarile se vor aplica de catre banci incepand cu luna viitoare. Sunt, insa, 18 institutiile financiare nebancare care nu au depus normele pana la termenul limita", a declarat pentru MEDIAFAX Nicolae Cinteza.
           
Directorului Directiei Supraveghere a spus ca se vor face verificari la cele 18 IFN, iar, cel mai probabil, se va decide interzicerea creditarii pana la remedierea situatiei. Noile norme de clasificare si provizionare a creditelor trebuia trimise la BNR pana la data de 26 martie.
           
Noile provizioane se aplica doar institutiilor financiare nebancare inscrise in Registrul Special deschis la BNR, unde figureaza 46 de societati.
           
BNR a decis, in luna februarie, sa majoreze cu doua puncte procentuale provizioanele pentru creditele in valuta acordate clientilor expusi la riscul valutar, incadrate in categoria "standard", si cu trei puncte pentru imprumuturile din categoriile "in observatie", "substandard" si "indoielnice".
           
Astfel, pentru creditele standard provizioanele reprezinta 7% din valoare, 8% pentru cele in observatie, 23% la imprumuturile substandard si 53% la cele indoielnice.
           
La creditele in lei sau cele in valuta acordate persoanelor cu venituri in moneda de imprumut nu exista provizion pentru categoria standard, iar celelalte provizioane sunt cu 3 puncte mai jos.

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos