credius.ro

Toamna aceasta aduce trei nume noi pe piata bancara

6 noiembrie 2007

In mai putin de o luna, din a doua saptamana a lui octombrie si pana in primele zile ale lui noiembrie, pe piata bancara din Romania si-au facut intrarea nu mai putin de 3 institutii de credit importante. Este vorba despre grupuri financiare de top din Europa: Millennium Bank, a doua banca din Portugalia ca marime, La Caixa, al treilea jucator de pe piata bancara din Spania, precum si gigantul britanic Royal Bank of Scotland (RBS), unul dintre primele zece grupuri bancare din lume.

Anuntata la inceputul acestui an, lansarea operatiunilor Millennium Bank in Romania a declansat un interes ridicat pe piata autohtona. Portughezii au ales sa inceapa activitatea in Romania de la zero, lansandu-se pe 11 octombrie cu o retea de 39 de sucursale ce acopera principalele orase ale tarii, aceasta fiind cea mai ampla operatiune de tip 'green-field' de pe piata bancara autohtona. Millennium nu este la prima tentativa de a patrunde pe piata de la noi, banca aflandu-se in finala pentru preluarea BCR, unde a pierdut insa in fata austriecilor de la Erste Bank.

Portughezii si-a propus sa isi extinda reteaua la 100 de unitati pana in 2009, cu care sa ajunga sa aiba acoperire nationala. Millennium a pornit la drum ca banca universala, tintind atat piata de retail, cat si cea a IMM-urilor si corporate. Ca obiective, banca vizeaza obtinerea unei cote de piata de 1,5% pana in 2010, urmand sa urce spre 2,3% in 2013. Desi au luat-o de la zero in Romania, oficialii Millennium lasa deschisa posibilitatea unei achizitii pe viitor. "Nimic nu este exclus, insa in acest moment nu avem nici o intentie in acest sens", declara Christopher de Beck, vicepresedintele Consiliului de Administratie al Millennium BCP.

Sfarsitul lui octombrie a prilejuit lansarea oficiala a unui alt nume nou pentru piata bancara romaneasca, banca de economii spaniola La Caixa, pe numele ei complet Caja de Ahorros Y Pensiones de Barcelona. Operatiunile spaniolilor nu au (inca) amploarea celor demarate de Millennium. La Caixa a deschis o sucursala corporate in Bucuresti, orientata catre deservirea companiilor spaniole cu activitati in Romania. Pe viitor insa  banca ar putea deveni un jucator important pe piata bancara de retail de la noi. Presedintele si CEO-ul Juan Maria Nin a declarat insa are in vedere o intrare pe acest segment pe viitor. Juan Nin exclude insa o dezvoltare de la zero si precizeaza ca accesul pe retail se va face printr-o achizitie. Potentiala preluare ar trebui sa fie un jucator care sa asigura o cota de piata de cel putin 3%-4%. „Vrem sa aducem si alte operatiuni precum cele de retail, pe masura ce lucrurile vor decurge bine. Daca se va oferi ocazia sa cumparam o banca de retail, o vom face”, declara CEO-ul La Caixa.

Intrarea Royal Bank of Scotland pe piata din Romania nu reprezinta practic aparitia unui nou jucator pe piata, ci doar schimbarea proprietarului la nivelul unui jucator cu ani buni de activitate in Romania. Astfel, britanicii vor prelua operatiunile ABN Amro in Romania, dupa ce un consortiu condus de RBS, din care fac parte Fortis si Santander, a preluat la inceputul toamnei grupul financiar olandez. In acest week-end, reprezentantii RBS si ABN Amro au oficializat trecerea filialei din Romania a bancii olandeze in proprietatea britanicilor. Potrivit oficialilor celor doua banci, actuala filiala ABN Amro Romania va fi transformata in sucursala a bancii-mama si va functiona sub brandul Royal Bank of Scotland. Aceste declaratii vin sa puna punct unei serii de speculatii privind viitorul ABN Amro Romania, unele dintre acestea inaintand si ideea unei vanzari a filialei locale a bancii olandeze. Oficialii RBS au precizat ca procesul de integrare bancii din Romania si rebrandingul vor demara in a doua parte a anului viitor.

Bogdan Popescu

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro