The Economist despre Basescu: S-a auzit la fel ca plangerea istovita a unui manifestant al gruparii Occupy Wall Street

The Economist despre Basescu: S-a auzit la fel ca plangerea istovita a unui manifestant al gruparii Occupy Wall Street

Unul dintre jurnalistii publicatiei The Economist comenteaza pe blogul sau declaratiile facute de presedintele Traian Basescu referitor la posibila retragere a bancilor austriece din Europa de Est. "S-a auzit la fel ca plângerea istovita a unui manifestant al gruparii "Occupy Wall Street": bancile sunt lacome, au pariat cu credite riscante si acum isi intind palaria

Unul dintre jurnalistii publicatiei The Economist comenteaza pe blogul sau declaratiile facute de presedintele Traian Basescu referitor la posibila retragere a bancilor austriece din Europa de Est. "S-a auzit la fel ca plângerea istovita a unui manifestant al gruparii "Occupy Wall Street": bancile sunt lacome, au pariat cu credite riscante si acum isi intind palaria din nou. Doar ca de aceasta data, aceste remarce au venit din partea unui presedinte. Al Romaniei",  scrie jurnalistul semnat V.P. pe blogul Eastern Aproaches al publicatiei The Economist.

Saptamana trecuta, autoritatile de reglementare din Austria au ordonat principalelor trei banci ale tarii sa limiteze creditele transfrontaliere catre estul Europei, pentru a indeplini cerintele UE cu privire la capital.

Lui Traian Basescu, seful statului roman, nu i-a placut insa ce a auzit. "Anuntul a fost fie o greseala, fie o lipsa de intelegere cand vine vorba de efectele pe care le va avea aceasta miscare", a spus presedintele in cadrul conferintei The Economist, de saptamana trecuta de la Bucuresti.

A mers mai departe si a amintit "prietenilor sai europeni" ca bancile din Austria au facut profituri uriase in Romania.

"Nu as vrea sa ne vedem pe noi, tarile care au intrat in Uniunea Europeana mai tarziu, platind factura pentru lacomia, iresponsabilitatea si imprudenta bancilor", a tunat Basescu, avertizandu-le pe acestea sa nu sufoce economia Romaniei.

Peste 30% din sectorul bancar romanesc este in mainile Austriei. 22% in cele ale Greciei. De asemenea, bancile portugheze, franceze si italiene sunt prezente in Romania.

Bancherii centrali au sustinut la conferinta The Economist ca sistemul este inca solid, iar riscul ca subsidiarele sa intre in faliment si sa fie renationalizate este zero.

Chiar daca bancile mama restrictioneaza fluxurile de capital, Romania ramane atractiva, comparativ cu alte tari din regiune, a spus Cristian Popa, viceguvernator BNR.

Insa Europa de Est este vulnerabila la riscuri importante propagate de criza datoriilor de stat din zona euro, scrie publicatia, amintind de avertismentul lansat recent de economistul sef al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare, Erik Berglof.

"Capacitatea guvernelor din Europa de Vest de a sprijini sistemul bancar ajunge evident la limita. A lasa subsidiarele internationale orfane in contextul unei crize tot mai severe in tarile de origine ar submina increderea in sistemele financiare din Europa emergenta", a aratat acesta.

"Acum o luna, la Bruxelles, Basescu credea ca a obtinut conditii in care impiedica bancile sa retraga capital de la subsidiare, dupa ce liderii UE au convenit recapitalizarea bancilor europene. Se pare insa ca acordul nu a reprezentat un angajament solid. Dupa ce Erste a raportat pierderi de 726 milioane euro in Romania, iar Raiffeisen Bank ia in calcul retragerea din regiune, temerile presedintelui par justificate", conchide jurnalistul .

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos