credius.ro

Tergiversarea BNR in privinta IFN-urilor a pus pe jar bancherii

15 august 2006

Banca Centrala a "promis" institutiilor financiare nebancare o viata nu tocmai usoara dupa ce vor intra sub aceeasi palarie cu bancile comerciale. Desi, de aproape un an de zile, se asteapta ca reglementarile Bancii Centrale sa loveasca din plin si societatile nebancare, acestea isi continua nestingherite activitatea. Tergiversarea Bancii Centrale privind aplicarea acestor masuri nu a facut decat sa starneasca nemultumirea unor bancheri, privind concurenta neloiala a IFN-urilor fata de banci. Avand in vedere nisa lasata libera de institutiile bancare tocmai din cauza normelor BNR, IFN-urile profita, crescandu-si astfel cota de piata.
 
"Vreau sa atrag atentia asupra caracterului discriminatoriu fata de institutiilor bancare, din punct de vedere al normelor impuse de BNR", a precizat Rasvan Radu, presedintele UniCredit. "In prezent, exista multi operatori pe piata care sunt inca nestingheriti in activitatea de creditare pe care o desfasoara, in timp ce costurile pentru banci cresc din ce in ce mai mult. Acesti operatori continua sa se dezvolte, desi li se promit demult anumite restrictii. Ma refer la societatile de credit de consum, la societatile de credit ipotecar, la societatile de leasing, care reprezinta o competitie directa pentru banci. Acestea au intrat efectiv in activitatea bancara de creditare tocmai datorita spatiului lasat liber de normele respective. Consider ca trebuie sa se reduca ritmul de crestere a creditelor, dar trebuie vazuta piata in ansamblu - nu numai bancile. IFN-urilor li se pregatesc de cel putin un an de zile anumite norme, timp in care ele castiga cota de piata, iar bancile pierd in profitabilitate. Din punctul nostru de vedere, piata trebuie sa fie competitiva in conditii de egalitate pentru toti jucatorii" a continuat Rasvan Radu.
 
Si presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea a formulat critici la adresa IFN-urilor: "Eu am fost unul care am spus ca este o concurenta neloiala. IFN-urile au putut acorda credite fara sa aiba restrictiile pe care le aveam noi de la BNR, timp de aproape un an de zile. Din pacate, reglementarea e destul de tarzie, pentru ca de aproape un an de zile INF-urile au avut conditii diferite, de societati comerciale. Noi speram ca aceste reglementari sa intre in vigoare cat se poate de repede", a subliniat Radu Gratian Ghetea.
 
"Pana la adoptarea acestor norme intr-adevar reprezenta o concurenta neloiala", a spus si Bogdan Baltazar, fost presedinte al BRD, care in prezent conduce o companie de consultanta financiara. "Cei care afirma ca este o concurenta neloiala au in anumite limite dreptate. Daca BNR-ul nu mai trage de timp - si din septembrie (cand este ultimul termen) se aplica reglementarile care sunt in vigoare, atunci eu cred ca problema este in cea mai mare parte rezolvata."

Nu exista portite de scapare pentru creditul cu buletinul

In ceea ce priveste creditul cu buletinul, consultantul financiar Bogdan Baltazar considera ca IFN-urile nu vor gasi portite prin care sa se sustraga de la normele BNR. "Portitele se gasesc si cu o anumita complicitate a Bancii Centrale. Asigurarea de risc la care ar putea apela IFN-urile, in locul garantiei, nu poate inlocui cotele acelea maxime, care reprezinta rata in venitul disponibil al creditorului. Inlocuiesc numai garantiile (garantiile unor terti, garantii imobiliare) nu si reglementarile privind o anumita proportie, care reprezinta rata de rambursare din venitul disponibil al debitorului", a precizat Bogdan Baltazar.

Nicoleta Margineanu
[email protected]

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro