credius.ro

Tendinta ingrijoratoare de crestere a restantelor la credite

28 noiembrie 2008

Situatia pe piata creditelor pentru persoanele fizice se inrautateste de la luna la luna din punctul de vedere al rambursarilor. Banca Nationala, prin vocea directorului Directiei de Supraveghere, Nicolae Cinteza, atrage atentia ca tendinta de crestere a creditelor afectate de restante a devenit ingrijoratoare in primele noua luni ale acestui an. Potrivit datelor prezentate de domnia sa in cadrul seminarului EU Cofile, organizat de BNR, ARB si Alpha Bank, ponderea creditelor de peste 20.000 euro afectate de restante in totalul creditelor de peste aceasta valoare a urcat cu aproximativ doua puncte procentuale de la inceputul anului si pana la finalul lui septembrie, de la 6,14% la 8,28%, in conditiile in care pana atunci se pastrase constant in jurul unui nivel de 6%. "In noua luni de zile neperformanta a ajuns extraordinar de mare. Ingrijorator nu este acest nivel de 8,28%, ci tendinta de crestere, ceea ce arata clar o depreciere a portofoliului de credite a persoanelor fizice", a apreciat Cinteza.

Valoarea sumelor restante ale persoanelor fizice a ajuns la finalul lui septembrie la 852 mil. lei, in conditiile in care acelasi indicator era la jumatate la 31 decembrie 2007 - 402 mil. lei. Din totalul sumelor restante, cea mai mare pondere, de 74,69%, o inregistreaza creditele sub 20.000 lei, in conditiile in care aceste credite reprezinta doar 24,24% din totalul creditelor acordate populatiei. Dupa primele noua luni ale anului, volumul restantelor la creditele de peste 20.000 lei era de 215,7 mil. lei, de aproximativ 4 ori mai mare decat in urma cu un an, in timp ce restantele la imprumuturile de sub 20.000 de lei au avansat intr-un ritm mai lent, de la 268 mil lei, la 636 mil. lei. Situatia in ceea ce priveste restantele este posibil sa se inflameze si mai mult, in conditiile in care criza afecteaza din ce in ce mai mult economia, iar o serie de companii mari deja au anuntat o serie de disponibilizari. Mai mult, in luna octombrie dobanzile au urcat foarte mult, iar o parte din banci au transferat aceste dobanzi clientilor. "Criza va afecta in continuare bancile. Daca cei disponibilizati au credite, atunci bancile vor avea probleme", este de parere Cinteza.

BNR va interzice creditare bancilor cu restante mari

Nicolae Cinteza a precizat ca in sistemul bancar din Romania exista si banci care au o pondere a creditelor restante in portofoliu de doua ori mai mare ca media pe sistem, pe segmentul imprumuturilor pentru populatie cu valoare peste 20.000 lei. "O banca are o pondere a creditelor restante de 17%, dar in portofoliu sau imprumuturile pentru populatie reprezinta doar 18%. Aceste credite neperformante provin dintr-un singur produs lansat cu ceva timp in urma, dar ingrijorator este ca produsul nu a fost oprit la timp, ceea ce sugereaza un management slab la banca respectiva", a adaugat oficialul BNR.

In cazul deteriorarii rapide a portofoliului unei banci comerciale, BNR poate lua masuri restrictive, precum limitarea activitatii de creditare. De exemplu, respectiva institutie nu are voie, o perioada limitata, sa isi creasca portofoliul de imprumuturi intr-un ritm lunar mai mare de 1%, a adaugat Cinteza.

"Ca alte masuri, am sistat activitatea de acordare a creditelor pentru persoanele fizice pe o perioada limitata sau am solicitat constituirea de provizioane. Foarte frecvent solicitam modificarea normei de creditare sau clasificare. Unde vedem ca bancile au un management de risc slab sau lasa banii sa plece din trezorerie, solicitam modificarea normei, exigenta crescuta la acordarea si clasificarea creditelor", a mai spus reprezentantul bancii centrale.

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro