Tara, tara vrem bancheri!

Tara, tara vrem bancheri!

Cei care si-au petrecut copilaria pe timpul comunismului sau in prima parte a anilor ’90 isi aduc aminte probabil de jocul „Tara, tara vrem ostasi”. De fiecare data cand vine vorba de piata muncii din domeniul bancar, numele acestui joc al copilariei imi revine permanent in minte. Aceasta asociere pavloviana are o baza solida. Pur

Cei care si-au petrecut copilaria pe timpul comunismului sau in prima parte a anilor ’90 isi aduc aminte probabil de jocul „Tara, tara vrem ostasi”. De fiecare data cand vine vorba de piata muncii din domeniul bancar, numele acestui joc al copilariei imi revine permanent in minte. Aceasta asociere pavloviana are o baza solida. Pur si simplu s-a nascut din realitatile care se manifesta in sistemul bancar de cativa ani: toti jucatorii, mai vechi sau mai noi in piata, urmeaza planuri ambitioase de crestere, iar odata cu acestea a aparut o nevoie acuta de resurse umane. Adaptandu-se vremurilor, bancile de la noi s-au implicat intr-un amplu joc de „Tara, tara vrem bancheri”, ce va mai continua o buna perioada de acum incolo.

In acest context, Targul BankingJobs (www.targulbankingjobs.ro) ofera terenul de joaca perfect pentru banci si candidati. Ajuns la cea de-a treia editie, evenimentul va reuni cei mai importanti angajatori din sistemul financiar-bancar: BRD – Groupe Société Générale, Banca Comerciala Romana, Piraeus Bank, Banca Transilvania, Royal Bank of Scotland, ProCredit Bank, Bank of Cyprus, Raiffeisen Bank, Alpha Bank, Bancpost, UniCredit Tiriac Bank, Credit Europe Bank, Banca Romaneasca, MKB Romexterra Bank, Libra Bank, Intesa Sanpaolo Bank, Garanti Bank, Bank Leumi, Romanian International Bank, institutiile financiare nebancare Provident Financial si Opportunity MicroCredit si compania de recuperare a creantelor EOS-KSI Romania. Targul va avea loc in zilele de 9, 10 si 11 octombrie, iar gazda este Institutul Bancar Roman.

Oportunitatile de angajare puse „la bataie” de banci la acest targ sunt multiple, adresandu-se atat celor cu experienta de munca in domeniu, cat si absolventilor de facultati, dar si celor fara studii in domeniu si care vor sa inceapa o cariera. Cele mai multe posturi disponibile sunt in sucursalele bancilor, in principal in departamentele comerciale. Exista, desigur, si numeroase posturi in centralele bancilor, care se adreseaza in principal celor cu experienta.

Acestia din urma sunt principala tinta a celor de la BCR, care vin la targ cu peste 20 de pozitii vacante in cadrul Administratiei Centrale a bancii. Cerintele minime pentru candidati sunt studiile superioare absolvite si experienta profesionala de cel putin un an in domeniul bancar. Oferta celei mai mari banci din Romania nu se opreste insa aici. Pentru acest an, reprezentantii BCR estimeaza ca este vorba de aproximativ 400 de posturi de ocupat in banca, dupa cele 600 acoperite numai anul trecut.

Unul dintre cei mai atractivi angajatori in ultimii ani, BRD vine cu o mare diversitate de joburi si in aceasta toamna. Echipa BRD a ajuns acum la aproape 9.000 de angajati, numarul acestora crescand rapid. Numai in prima jumatate a anului 2008 BRD a inregistrat 1.000 de noi angajati, dupa ce in 2007 banca a depasit cifra de 2.000 de angajari. Sunt oferite oportunitati candidatilor indiferent de zona de activitate din care provin, varsta, experienta sau profesia lor, dupa cum subliniaza reprezentantii BRD. Pentru debutanti, BRD vine cu posturi de operator ghiseu universal si teleconsilier, pentru care exista programe de formare si integrare. Persoanele cu experienta in domeniul bancar pot opta pentru posturi de consilier clientela comerciala si analist credite, analist de risc, controlor de gestiune, auditor intern, jurist sau executor bancar. De asemenea, arata specialistii in resurse umane de la BRD, exista oportunitati pe domeniul functiilor suport pentru specialistii IT, manageri de proiect, asistenti de directie, specialisti resurse umane sau comunicare.

Oferta de joburi e bogata si la Bancpost, acolo unde deschiderea de noi unitati aduce multe oportunitati de angajare. in acest moment exista posturi vacante atat pentru unitatile noi cat si pentru cele care deja functioneaza – posturi entry level si de conducere, ne-au precizat reprezentantii Bancpost. Astfel ca tinta bancii sunt atat proaspetii absolventi de facultate, cat si oamenii cu experienta relevanta, pentru functiile de coordonare si conducere.

Cei de la Banca Transilvania cauta in aceasta toamna candidati pentru posturi de analist credite corporate, consilier bancar, relationship manager in unitatile BT si relationship manager in cadrul Diviziei Pentru Medici. Ofertele de munca se adreseaza absolventilor de studii superioare economice sau juridice. De asemenea, arata reprezentantii Bancii Transilvania, un atu important va fi si experienta, avand in vedere responsabilitatile pe care le implica posturile oferite. Ritmul de crestere al echipei BT ramane sustinut si anul acesta. Estimarile celor de la Banca Transilvania vorbesc de aproximativ 1.000 de angajari in 2008. in prezent, banca a ajuns la peste 6.300 de angajati, dupa ce anul trecut a facut 2.150 de angajari.

“Avem nevoie de oameni pentru noile unitati – 173 de sedii au fost deschise in 2007 si in 2008 – pentru acoperirea numarului tot mai mare de specializari si a volumului de munca si pentru a sustine dezvoltarea celor patru linii de afaceri ale bancii: persoane fizice, IMM-uri, companii si Divizia Pentru Medici”, ne-au explicat specialistii in resurse umane de la Banca Transilvania.

La Credit Europe Bank, ritmul de angajare anul acesta este de 50 de persoane pe luna. Cele mai multe posturi disponibile sunt in segmentele comerciale, precum casieri, consilieri clientela si analisti de credit pentru clientii de retail, IMM-uri si corporate sau operatori call-center.

Bancile mici au demarat planurile de dezvoltare si au iesit la vanatoare de bancheri

Mai noi pe piata bancara romaneasca, insa cu planuri de crestere ambitioase, cei de la Bank of Cyprus vin la targ in cautarea tinerilor absolventi care vor sa inceapa o cariera in sistemul bancar. „Nu omitem insa candidatii cu experienta bancara ce opteaza pentru o schimbare in cariera”, completeaza specialistii in resurse umane ai bancii. Ca volum, Bank of Cyprus si-a propus sa angajeze anul acesta 130 de persoane, iar pentru anul viitor tinta este de 140 de noi angajati.

Cei de la ProCredit Bank estimeaza ca vor mai face inca 150 de angajari pana la sfarsitul acestui an, oferta cuprinzand posturi in sucursale de administrator cont, ofiter credite, administrator clientela corporate, casier si back officer, precum si pozitii in sediul central. Ofertele de angajare se adreseaza atat candidatilor care provin din mediul bancar, cat si celor fara experienta anterioara. Iar in functie de specificul si de complexitatea postului, pot aplica atat candidatii cu studii superioare, cat si cei cu studii medii.

Intesa Sanpaolo cauta inca de pe acum sa-si acopere pozitiile din unitatile pe care le va inaugura in urmatoarele luni, oferind posturi de director de sucursala, sef de agentie, ofiter corporate, ofiter retail, joint teller si joint teller coordinator. Banca va deschide pana la finele acestui an inca 20 de sucursale, pentru ca in 2009 tinta sa fie alte 60 de noi unitati. De asemenea, spun ofiterii de HR de la Intesa, exista pozitii disponibile si pentru centrala bancii, atat specifice domeniului bancar, cat si de suport, precum specialisti IT si specialisti resurse umane.

“Incepand cu 2008, Intesa Sanpaolo Bank a intrat intr-o faza de expansiune si dezvoltare. Drept urmare, in ultimul an am recrutat in jur de 200 de candidati. Pana la finele anului preconizam alte 150 de angajari, urmarind atingerea unui total de peste 900 de angajati. Estimam ca si in 2009 vom continua sa ne dezvoltam in acelasi ritm accelerat”, ne-au declarat reprezentantii bancii.

Pe coordonate similare se inscrie si GarantiBank. Banca se afla intr-un proces de extindere a retelei demarat de curand. in general, oferta bancii cuprinde posturi de vanzari si operatiuni, in centrala si in agentii, dar si joburi de tip entry-level. “Dezvoltarea GarantiBank a pornit cu anul 2007, cand activitatea s-a diversificat. Dintr-o banca de nisa ce tintea doar segmetul corporatist, am decis sa fim un partener si pentru clientii persoane fizice si IMM-uri. in acest sens, anul 2007 a avut un rol insemnat in atragerea de noi colegi din exterior care sa contribuie la punerea in aplicare a planurilor ambitioase ale bancii. Numarul de angajati care s-au alaturat organizatiei anul trecut a insumat peste 400 persoane. Pentru anul 2008 planurile de dezvoltare continua si in acest sens sunt estimari privind angajarea a peste 200 de noi colegi pana la sfarsitul anului”, au aratat specialistii in resurse umane de la Garanti.

Aproape o treime dintre participantii la targ, candidati ideali pentru banci

Cei care vor participa la Targul BankingJobs vor avea asadar de ales din miile de joburi oferite de banci. Dupa depunerea CV-ului, mini-interviurilor si discutiile cu specialistii de HR ai bancilor de la targ, urmatorul pas pentru unii dintre candidati va fi angajarea pe postul dorit. Rezultatele de la editia anterioara a Targului BankingJobs arata ca aproximativ 30% dintre cei care au depus CV-urile la o banca pot fi contactati intr-un timp scurt pentru angajare.

Dupa editia din primavara anului 2008 a Targului BankingJobs, reprezentantii BRD au declarat ca intentioneaza sa angajeze aproximativ o treime din candidatii care au depus CV-uri. Analiza celor de la Bank of Cyprus arata ca doua treimi dintre candidatii prezenti la targ sunt potriviti pentru posturile entry-level, dar vor fi evaluati si aptitudinal, in timp ce 15% din CV-uri vor fi materializate angajari. in cazul BCR, specialistii de resurse umane au estimat ca aproximativ 20% dintre aplicanti vor fi angajati in banca.

In cele trei zile de desfasurare, editia a II-a a Targului BankingJobs a inregistrat un aflux de aproape 4.000 de persoane. Potrivit bancilor participante, o mare parte din cei care au depus CV-uri si au intrat in contact cu specialistii de resurse umane au fost studenti, in special de la facultati cu profil economic. Cel mai mare aflux de vizitatori s-a inregistrat in ultima zi, sambata, ziua libera permitand multor angajati din banci sa participe la targ.

„Au fost candidati cu experienta in alte banci si foarte multi absolventi de facultati economice, dornici sa se angajeze in domeniul bancar", ne-au declarat reprezentantii MKB Romexterra Bank. „Candidatii cu care ne-am intalnit in cele trei zile ale targului sunt persoane cu experienta bancara, dar si studenti la facultatile de finante-banci, precum si persoane cu experienta in vanzari", au precizat si cei de la BRD.

Caracterizand din punct de vedere cantitativ rezultatele obtinute la targ, bancile participante vorbesc despre un volum de 500-1.000 de CV-uri stranse in cele trei zile. Cea mai mare parte a celor care au depus CV-uri sunt posibili candidati pentru pozitiile entry-level. Goana cea mai mare in sistemul bancar este insa dupa oameni experimentati si specialisti. Potrivit ofiterilor de resurse umane prezenti la Targul BankingJobs, in jur de o treime dintre aplicanti au fost persoane cu experienta in domeniul financiar-bancar.

„La acest targ am intalnit mai multe persoane cu pregatire in sectorul bancar decat la alte targuri, dat fiind si caracterul de nisa al evenimentului", ne-au spus cei de la Bancpost. „Am adunat foarte multe CV-uri, in primul rand pentru acoperirea pozitiilor din front-office. Am gasit si oameni potriviti pentru pozitii de back-office din centrala bancii", au declarat reprezentantii OTP Bank. „Ca profil, 60% dintre persoanele care au aplicat pentru joburile oferite de ING au fost specialisti, in timp ce restul de 40% studenti si candidati pentru pozitiile de entry-level", au apreciat cei de la ING Bank.

Bogdan Popescu

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos