credius.ro

Surpriza: romanii spun stop creditarii in franci

23 iulie 2008

Dupa luni si luni de cresteri spectaculoase, evolutia creditelor in franci s-a schimbat la 180 de grade. Datele statistice ale BNR pe luna mai, cele mai recente, indica o scadere a soldului imprumuturilor in alte monede decat leul si euro, in care creditele in franci reprezinta marea majoritate si determina dinamica, in conditiile in care dolarul nu mai reprezinta o optiune pentru creditarea de retail.

Astfel, nivelul acestui sold era in mai de 8,99 miliarde lei, fata de 9,1 miliarde lei in luna aprilie. Cu alte cuvinte, in luna mai volumul rambursarilor de credite in franci l-a depasit pe cel al imprumuturilor noi contractate. Aceasta este prima luna de cand bancile au inceput sa promoveze creditul in franci in care soldul acestuia scade. De la inceputul lui 2008, imprumuturile in franci au avansat cu 27%, soldul din mai 2008 fiind de patru ori mai mare decat in aceeasi perioada din 2007. Renuntarea la franci elvetieni se observa in primul rand la creditele de nevoi personale, al caror sold a inregistrat cea mai importanta scadere, si mai putin la creditele ipotecare, care au ramas la acelasi nivel din aprilie.

O tendinta de reducere a creditarii in franci elvetieni s-a remarcat din luna aprilie, cand cresterea creditului in franci a fost de doar 4%, de la ritmuri de peste 10% in lunile anterioare. Aceast trend a fost indicat si de bancheri, care au remarcat, pentru trimestrul al doilea, un apetit mai scazut al clientilor pentru creditele in franci. Ramane de vazut daca aceste evolutii vor continua si in lunile urmatoare. Bancherii spun ca nu, in conditiile in care cresterea de la inceputul verii a dobanzii Euribor a reorientat solicitantii de credite de la euro la franci.

Cifrele Bancii Nationale indica o incetinire a ritmului de crestere la nivelul intregii creditari de retail. La finalul lunii mai, imprumuturile acordate de banci populatiei erau de 83,2 miliarde lei, in crestere cu 1,8% fata de luna anterioara si cu 77% fata de aceeasi perioada din 2007. Mai mult de jumatate din acestea sunt credite in valuta, care au o pondere de 55% si o valoare in lei de aproape 46 miliarde lei. 

Bogdan Popescu

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro