credius.ro

Sunt o utopie creditele neinflationiste?

5 iunie 2006

Socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ in privinta tintirii inflatiei. Recomandarile mai mult sau mai putin directe ale guvernatorului  Bancii Nationale de a stopa creditele de consum... nu i-a "miscat" pe reprezentantii bancilor comerciale. In urma unor afirmatii de genul "creditele si-au luat-o in cap" sau "va recomand sa dati credite intr-o maniera prudenta", bancile spera chiar la o crestere accelerata a imprumuturilor. ...

"Exista un potential imens de dezvoltare prin cresterea creditelor. Pentru a evita decalajele care ne despart ca nivel de dezvoltare de tarile vest-europene, trebuie sa mergem ceva mai accelerat". declara vicepresedintele executiv al BCR, Ilie Mihai. Oficialul BCR a explicat ca, in functie de gradul de intermediere bancara, adica ponderea creditelor in produsul intern brut, la noi acesta este reprezentat de 21%. In Uniunea Europeana insa, acest grad depaseste 100%, iar in tarile vecine care au aderat mai recent la UE (Chehia, Ungaria), este de 40-45%. Bineinteles, se poate gasi o solutie de compromis, astfel incat bancile sa nu starneasca furia BNR-ului: sa accesam creditele care nu sunt inflationiste!

Greu de crezut ca imprumuturile ar putea fi orientate catre productia interna. Mai ales ca tot mai multe marci de masini "din afara" ne fac cu ochiul pentru un leasing, iar perceptia romanilor fata de produsele romanesti privind calitatea lasa de dorit. "Logan spre exemplu, se vinde foarte bine pe credit. Bineinteles ca cele mai multe autovehicule sunt din import, dar nu poti sa mai tii o economie inchisa, in conditiile in care bati la portile UE", a conchis Ilie Mihai, vicepresedinte BCR.

"Chiar daca o mare parte din credite alimenteaza inflatia, nu este atat de rau! Si asta pentru ca, un consum sporit, chiar pe seama creditului inseamna pana la urma o cerere viitoare, un impuls dat productiei", ne-a precizat Ilie Mihai. Revenind la problema inflatiei, Ilie Mihai face referire la produsele albe, precum: masini de spalat, aragazuri, frigidere, care se gasesc si la noi. El a precizat ca multe companii de profil au fost privatizate, modernizate si au o tehnologie la nivelul occidental. Astfel, produsele pot fi comparate cu cele din afara, iar preturile sunt mai avantajoase. In concluzie, ar trebui sa luam credit pentru productie, investitii, dezvoltari tehnologie, retehnologizare s.a.m.d.

Una peste alta, bancile comerciale vor sa-si dezvolte activitatea, iar creditul este principalul instrument prin care se atinge acest obiectiv. Actionarii cer institutiilor bancare sa faca afaceri, fiindca acestea le aduc venituri si profit. In concluzie, bancherii cred ca problema s-ar rezolva cu o conditie. Aceste politici ale bancilor comerciale trebuie sa se intalneasca cu politica monetara a Bancii Centrale, cu politica fiscala a Guvernului. Si, in cazul unui mix de politici se pot dezvolta sustenibil si creditele, se poate tine sub control si inflatia si deficitul de cont curent.

Nicoleta Margineanu
[email protected]

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro