Studiu de caz: Avantajul cert ale creditelor relaxate

Studiu de caz: Avantajul cert ale creditelor relaxate

Alpha Bank, prima banca care a primit avizul din partea Bancii Nationale a Romaniei pentru introducerea noilor norme de creditare, a inceput sa acorde primele credite in conditii mai relaxate. Pentru ca am vrut sa evaluez personal care sunt diferentele intre vechile si noile imprumuturi de la Alpha Bank, am fost saptamana trecuta la banca.

Alpha Bank, prima banca care a primit avizul din partea Bancii Nationale a Romaniei pentru introducerea noilor norme de creditare, a inceput sa acorde primele credite in conditii mai relaxate. Pentru ca am vrut sa evaluez personal care sunt diferentele intre vechile si noile imprumuturi de la Alpha Bank, am fost saptamana trecuta la banca. Am vrut sa stiu la ce se poate astepta o familie care obtine un venit lunar de 2.500 lei (aproximativ 760 de euro). Vizita la Alpha Bank am repetat-o si ieri, ziua de nastere a primelor credite relaxate. Trebuie sa subliniez din start faptul ca, pe buna dreptate, consilierul de credit m-a sfatuit la prima intalnire ca ar fi bine sa astept cateva zile, pentru ca situatia mea se va schimba radical, o data cu intrarea in vigoare a noilor norme de creditare de la Alpha Bank. L-am rugat sa-mi ofere totusi un calcul, motivand ca as vrea sa vad cu ochii mei minunea.

Ieri, am fost cu adevarat socat. Situatia mea se schimbase radical numai in cateva zile. Puteam sa accesez un credit ipotecar mult mai mare fata de cel pe care-l puteam obtine inainte de adoptarea acestor norme. De exemplu, in perioada anterioara, familia cu venitul lunar de 2.500 de lei  putea obtine pentru achizitia unei locuinte un credit de 38.000 euro, cu aport propriu obligatoriu de 25% (aproximativ 10.000 euro). Acum ea poate miza pe suma de 60.000 de euro, cu aproximativ 60% mai mult decat inainte. In acest ultim caz, avansul familiei este tot de aproximativ 10.000 euro, procentual fiind insa mai mic cu 10%, adica de 15% din valoarea locuintei.

Acest calcul a fost facut pentru creditul Alpha Housing, cu o dobanda fixa in primul an de 5,9% la euro, perioada de rambursare fiind de 25 de ani. Cheltuielile de subzistenta asimilate cosului minim lunar sunt calculate pentru o familie de 2 persoane si au o valoare de 490 lei.

Cosmin Meleaca
cosmin.meleaca@bankingnews.ro

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos