Stransi cu usa, datornicii bancilor au inceput sa dea banii inapoi

Stransi cu usa, datornicii bancilor au inceput sa dea banii inapoi

A devenit o moda ca bancile sa angajeze firme specializate in recuperarea datoriilor, care alearga dupa clientii rau-platnici. Aceste companii isi fac datoria din plin! Un exemplu in acest sens este Coface, care a comunicat o crestere enorma a creantelor recuperate anul trecut. Potrivit unui comunicat de presa remis de compania de recuperare de creante

A devenit o moda ca bancile sa angajeze firme specializate in recuperarea datoriilor, care alearga dupa clientii rau-platnici. Aceste companii isi fac datoria din plin! Un exemplu in acest sens este Coface, care a comunicat o crestere enorma a creantelor recuperate anul trecut. Potrivit unui comunicat de presa remis de compania de recuperare de creante comerciale si servicii de urmarire a incasarilor, domeniul de profil s-a dezvoltat foarte mult, mai ales pe partea datornicilor persoane fizice. Tot mai multe institutii finaciare externalizeaza spre colectare catre agentiile specializate portofolii din ce in ce mai largi. Compania Coface a recuperat, de la persoane fizice, creante in valoare de 118 milioane lei in 2006, in crestere cu 130% fata de 2005. 85 la suta din cazurile de recuperare de la persoane fizice au valoarea sub 1.000 de euro.

Numarul de cazuri totale primite spre colectare a atins cifra de 38.000, suma record, in crestere cu 115% fata de anul precedent. Din punct de vedere al distributiei portofoliului, 51% din sumele colectate provin din credite de consum, iar 44% din credite de nevoi personale. Printre clientii Coface care solicita servicii de recuperare creante de la persoanele fizice sunt companii, in special din sectoarele financiar-bancar, asigurari si telecomunicatii. Din cazurile primite de Coface, 77% sunt rezultate din credite fara giranti, procentul foarte mare fiind cauzat in principiu de competitia din sistemul bancar care determina institutiile financiare sa acorde credite fara a-si lua toate masurile de precautie necesare, este mentionat in comunicat. "Pe fondul cresterii economice si a veniturilor populatiei si, in special, al noilor proceduri de colectare implementate in 2006, am reusit sa crestem rata de succes in procesul de recuperare cu 15% fata de anul precedent. Ne-am propus pentru acest an sa intensificam investitiile in infrastructura IT de ultima ora si in formarea profesionala a expertilor in <debt collection>", a declarat Cristian Ionescu, director general Coface Romania.

Restantierii la banci scad, datoriile cresc!

La finalul anului trecut, in baza de data a Biroului de Credit se inregistrau 278.524 de debitori cu restante curente, peste 50.000 dintre acestia avand restante catre mai multi participanti. La 31 decembrie 2006, in sistemul Biroului participau 22 de banci, 6 societati de credit de consum, o societate de leasing, precum si una de asigurari.

Volumul datoriilor s-a ridicat la 419,1 milioane lei, in crestere cu aproape 7 procente fata de luna anterioara. Cu toate aceste, numarul romanilor cu datorii restante la banci a scazut la finalul lunii decembrie fata de noiembrie 2006, cand erau inregistrati 290.127 debitori. In continuare insa, numarul celor care sunt restantieri la mai multe institutii de credit s-a majorat, de la 50.087 in noiembrie la 50.371 in ultima luna a lui 2006. Cele mai importante cresteri ale datoriilor au fost contabilizate la creditele de consum, cele ipotecare si liniile de credit.

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos