credius.ro

Statul vrea sa garanteze creditele obtinute de IMM-uri pentru plata datoriilor bugetare

18 februarie 2009

Nu e o noutate faptul ca, de cand s-a facut simtita criza financiara in Romania, tot mai multe societati comerciale nu s-au mai inghesuit sa-si plateasca darile la stat. Unele pentru ca s-au trezit aproape in pragul falimentului, iar altele pentru ca au preferat ca banii pentru impozite sa-i foloseasca pentru desfasurarea activitatii curente, in lipsa sustinerii financiare venite in alte circumstante din partea bancilor. Datoriile catre bugetul de stat s-au acumulat si putine sunt companiile care se vor putea achita de acestea fara a primi ajutor. Pana in toamna anului trecut erau banci care avea in portofoliul credite destinate achitarii datoriilor bugetare. Asemenea produse s-ar fi potrivit, in conditiile actuale, ca o manusa pentru IMM-urile ce au acumulat in ultima vreme datorii catre bugetul de stat. Din pacate, odata cu debutul crizei financiare pe melegurile mioritice, bancile au renuntat la imprumuturile pentru plata impozitelor.

Fondul National pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii a sesizat ca aceste credite au disparut din portofoliile bancilor, luand decizia de a lansa un nou produs de garantare pentru IMM-uri. Acesta asigura garantarea in proportie de 80% a creditelor obtinute de intreprinzatorii mici si mjlocii pentru plata creantelor bugetare. "Stim ca aceste tipuri de credite au cam disparut din portofoliile de produse ale bancilor. Cu toate acestea, avand in vedere perioada de criza pe care o traversam, consideram ca imprumuturile pentru plata darilor catre bugetul de stat sunt mai mult decat necesare pentru o parte dintre intreprinzatori. In consecinta, ne-am gandit sa lansam noi un produs de garantare pentru asemenea credite, pentru a da bancilor increderea si motivatia pentru a relua finantarile de acest tip. Suntem convinsi ca institutiile de credit vor reactiona pozitiv fata de noul produs de garantare. CEC Bank si Eximbank vor intra cu siguranta intr-un asemenea parteneriat", ne-a precizat Aurel Saramet, presedintele Fondului National pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii.

In alta ordine de idei, institutia estimeaza ca valoarea creditelor garantate in 2009 va creste cu peste 60% fata de anul trecut, la 2,78 miliarde de lei. Aurel Saramet a precizat ca aceste cresteri vor avea loc in baza masurilor promovate de Fond incepand cu anul acesta. "Una dintre solutiile promovate de FNIMM este acordarea de garantii irevocabile si neconditionate in procent de pana la 80% pentru toate finantarile acordate IMM-urilor", a spus presedintele institutiei financiare. De asemenea, FNIMM urmeaza sa asigure in procent de suta la suta, in baza protocolului incheiat cu Eximbank, a creditelor acordate IMM-urilor de catre bancile comerciale, pentru implementarea proiectelor prioritare.

Presedintele FNIMM a mai enumerat printre masurile pe care Fondul le va lua, acordarea de garantii pentru credite restructurate ca urmare a deprecierii pietei imobiliare, acordarea de garantii pentru finantarile in valuta, in vederea acoperirii diferentei de curs valutar, precum si posibilitatea acordarii de garantii pentru imprumuturi ce au ca obiect refinantarea creditelor IMM-urilor cu capacitate redusa de rambursare. Totodata, Aurel Saramet a subliniat ca institutia pe care o reprezinta va aborda un nou concept de acordare a garantiilor prin reducerea birocratiei si simplificarea documentatiei de analiza. "Vom reduce perioada de acordare la cel mult trei zile a garantiilor solicitate de banci", a spus presedintele FNGCIMM. De asemenea, acesta a mentionat ca efectuarea analizei de catre Fond se va face in paralel cu cea a bancilor, avand ca rezultat scaderea perioadei de accesare a creditului de catre IMM-uri.

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2023 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro