Statul vrea majorare de capital la CEC, prin atragerea unor investori gen BERD sau IFC. Deci urmeaza privatizarea!

Statul vrea majorare de capital la CEC, prin atragerea unor investori gen BERD sau IFC. Deci urmeaza privatizarea!

CEC Bank si-ar putea majora capitalul social in vedea modernizarii doar cu sprijinul unor investitori institutionali, insa acestia ar conditiona participararea financiara de privatizarea ulterioara a bancii, au declarat pentru NewsIn surse financiar-bancare. “Se pune problema unei majorari de capital la CEC Bank, pentru ca are nevoie de fonduri pentru modernizare, pentru informatizare, pentru logistica.

CEC Bank si-ar putea majora capitalul social in vedea modernizarii doar cu sprijinul unor investitori institutionali, insa acestia ar conditiona participararea financiara de privatizarea ulterioara a bancii, au declarat pentru NewsIn surse financiar-bancare. “Se pune problema unei majorari de capital la CEC Bank, pentru ca are nevoie de fonduri pentru modernizare, pentru informatizare, pentru logistica. Banca nu are nevoie de resurse pentru creditare, dar are nevoie de o infuzie de capital ca sa-si schimbe tehnica”, au precizat sursele mentionate.

Acestea au precizat ca una din solutiile de capitalizare incercate pâna acum a fost cu bani de la buget, insa Comisia Europeana nu a dat avizul pentru acest lucru, iar, pe de alta parte, FMI spune ca in situatia financiara dificila in care se afla România nu se pot lua bani de la buget si ca trebuie gasita o solutie in alta parte.

O solutie pentru majorarea de capital a bancii ar fi utilizarea unei strategii similare cu cea folosita in cazul BCR, insa IFC (divizia de investitii a Bancii Mondiale – n.r.), de exemplu, nu poate participa la proiecte de acest tip decât daca ele au ca finalitate transferul de proprietate catre sectorul privat.

Sursele mentionate au mai declarat ca Guvernul nu este foarte interesat de aceasta solutie.

“Daca incepe procesul acum, in prima faza nu numai ca nu incaseaza bani, nu incaseaza nici ce a incasat pâna acum de la CEC Bank, pentru ca atunci toate resursele vor trebui sa se duca la restructurarea CEC-ului. Banii de la IFC si BERD vor ramâne acolo in capitalizarea CEC-ului, iar privatizarea, care ar insemna incasare la buget, ar fi peste cel putin trei ani, daca nu patru-cinci ani”, au spus sursele.

Ministrul finantelor publice, Gheorghe Ialomitianu, declara la inceputul lunii ianuarie ca exista doritori care vorbesc despre privatizarea CEC Bank, dar ca la nivelul Guvernului nu s-a pus problema privatizarii bancii.

“Nu s-a discutat (vânzarea unui pachet de actiuni CEC Bank- n.r), dar este posibil orice. Sunt doritori care vorbesc despre privatizarea CEC-ului. La nivelul Guvernului nu s-a pus problema privatizarii CEC Bank”, a spus Ialomitianu.

Ministrul finantelor a explicat ca CEC Bank are nevoie de finantare pentru a putea fi intr-o situatie asemanatoare cu a celorlalte banci. “Noi am vrut sa majoram capitalul social, dar Comisia Europeana nu ne-a dat voie”, a precizat Ialomitianu.

Pe de alta parte, Ialomitianu a mentionat ca nu s-a luat in considerare o taxa pe veniturile bancilor si ca discutia se poarta la nivelul Comisiei Europene.

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos