Statul va prelua casa garantata la trei luni dupa neachitarea ratelor

Statul va prelua casa garantata la trei luni dupa neachitarea ratelor

Persoanele care vor achizitiona locuinte prin credite bancare garantate de stat, dar nu mai achita ulterior ratele aferente creditului vor beneficia de o perioada de gratie de trei luni inainte de a pierde casa, a declarat premierul Emil Boc la postul B1 TV. El a precizat ca acest termen va fi introdus prin normele metodologice

Persoanele care vor achizitiona locuinte prin credite bancare garantate de stat, dar nu mai achita ulterior ratele aferente creditului vor beneficia de o perioada de gratie de trei luni inainte de a pierde casa, a declarat premierul Emil Boc la postul B1 TV.

El a precizat ca acest termen va fi introdus prin normele metodologice de aplicare a programului "Prima Casa".

"Va fi o perioada de trei luni pentru a evita intrarea imediata in colaps, dar programul «Prima Casa» nu este un Mos Craciun", a mai precizat premierul.

Bancile vor institui si reinnoi, in favoarea statului, un drept de ipoteca de rangul I asupra locuintelor contractate cu garantia statului prin programul "Prima Casa", pe intreaga durata a contractului de creditare, cu interdictia de vanzare a casei pe o perioada de cinci ani.

"Asupra imobilelor achizitionate in cadrul programului «Prima Casa», bancile instituie si reinnoiesc in favoarea statului roman, reprezentat de Ministerul Finantelor Publice, un drept de ipoteca de rangul I pe toata durata contractului de creditare, cu interdictia de vanzare a locuintei pe o perioada de 5 ani", se arata in ordonanta de urgenta pentru aprobarea programului, adoptata, miercuri, de Guvern.

Conform actului normativ, beneficiarii programului "Prima Casa" sunt persoane fizice care, la data intrarii in vigoare a ordonantei, nu detin in comun sau individual, impreuna cu sotii lor sau cu alte persoane, in proprietate o locuinta, indiferent de modul in care a fost dobandita, si nici nu au in derulare un credit ipotecar. Ordonanta a intrat in vigoare joi, 4 iunie.

Plafonul anual al garantiilor care pot fi astfel emise, conditiile de acordare a acestora si de eligibilitate a bancilor si a persoanelor fizice beneficiare ale programului, precum si regulile de gestionare a garantiilor vor fi stabilite prin norme aprobate prin hotarare a Guvernului, in termen de 15 zile.

Executivul a anuntat, recent, un program prin care creditele contractate pentru cumpararea primei locuinte vor fi garantate de stat in limita maxima de 60.000 euro.

Sursa: Mediafax

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos