Statul va garanta creditele ipotecare pentru prima locuinta

Statul va garanta creditele ipotecare pentru prima locuinta

Guvernul va garanta, prin proiectul "Prima Casa", 80% din valoarea unui imprumut pentru cumpararea unei locuinte de catre persoanele fizice, in special familiile tinere, care nu au avut niciodata o casa, a declarat miercuri ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, la finalul sedintei de guvern. Beneficiarii acestui proiect sunt persoanele fizice care nu au luat pana acum

Guvernul va garanta, prin proiectul "Prima Casa", 80% din valoarea unui imprumut pentru cumpararea unei locuinte de catre persoanele fizice, in special familiile tinere, care nu au avut niciodata o casa, a declarat miercuri ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, la finalul sedintei de guvern. Beneficiarii acestui proiect sunt persoanele fizice care nu au luat pana acum un credit ipotecar si care nu au si nici nu au avut o casa in proprietate, a precizat ministrul.

"Proiectul garanteaza imprumutul pentru cei care vor sa isi cumpere o casa. Statul va garanta 80% din valoarea creditului care urmeaza sa fie garantat de catre Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, caruia ii vom extinde obiectul de activitate, putand garanta inclusiv creditele ipotecare ale bancilor", a spus Pogea. El a mentionat ca proiectul ar putea debloca piata imobiliara. "Bancile eligibile sunt cele care au un cost total al creditului cat mai scazut, au retea de distributie, filiale in teritoriu, durata de aprobare a creditului relativ scurta, iar avansul pe care-l solicita sa fie cat mai mic, avand in vedere ca Fondul preia o parte din risc", a mai precizat Pogea.

Resursele fondului vor fi asigurate dintr-un imprumut in valoare de 100 de milioane euro, care va fi garantat de catre stat in proportie de 80%. De asemenea, Fondul national de garantare a creditelor va acorda garantii in valoare de aproximativ un miliard de euro pentru creditele ipotecare persoanelor care vor sa-si cumpere o casa, a precizat ministrul. Potrivit premierului Emil Boc, proiectul "Prima Casa" ar urma sa devina operational in cel mult 60 de zile.Premierul a precizat ca "valoarea maxima a creditului ce va fi garantata este de 60.000 de euro". "Prin garantarea creditului, se reduce costul acestuia, care devine, astfel, mai accesibil", a spus Boc. "Dorim sa-i sprijinim in mod direct pe cei aflati in fata achizitionarii primei case. Stim ce dificultati exista: fie nu exista bani pentru plata avansului la banca, fie uneori nu exista salariu suficient pentru a-ti putea plati ratele aferente unei case pe care o cumperi si pentru care te imprumuti de la banca. Decizia de garantare a creditului este un spijin direct si pentru sectorul constructiilor", a spus Boc, la finalul sedintei de miercuri a Guvernului.

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos