Specialistii asigurarilor de credite comerciale, in ofensiva pe piata romaneasca

Specialistii asigurarilor de credite comerciale, in ofensiva pe piata romaneasca

Segmentul de piata al asigurarilor de credite comerciale este inca la inceput de drum in Romania, numarul companiilor care isi protejeaza activitatea impotriva riscului de neplata din partea clientilor fiind foarte mic. Unul dintre principalii asiguratori de credite comerciale la nivel mondial Euler Hermes a deschis, marti, o sucursala la Bucuresti si vrea sa semneze

Segmentul de piata al asigurarilor de credite comerciale este inca la inceput de drum in Romania, numarul companiilor care isi protejeaza activitatea impotriva riscului de neplata din partea clientilor fiind foarte mic. Unul dintre principalii asiguratori de credite comerciale la nivel mondial Euler Hermes a deschis, marti, o sucursala la Bucuresti si vrea sa semneze pana la sfarsitul anului 50 de contracte cu companiile de pe piata locala. Pana in prezent, Euler Hermes si-a desfasurat activitatea  in Romania prin compania locala Euler Hermes Servicii Financiare, care in paralel cu noua sucursala va oferi clientilor analize de bonitate si va monitoriza companiile debitoare. Noua sucursala este denumita Euler Hermes Kreditversicherungs-AG, sucursala Bucuresti si va functiona pe piata romaneasca ca o filiala a unei companii straine, notificand in prealabil Comisia de Supravehgere a Asigurarilor (CSA). Reprezentantii companiei tintesc pentru sucursala locala o cifra de afaceri de 2 milioane euro, pana la finele acestui an.

“Economia romaneasca a crescut puternic in ultimi ani, creand un imens potential de asigurare a creditelor comerciale. Prin infiintarea unei sucursale proprii, suntem in masura sa atingem standardul international al grupului in oferirea de servicii inovative si solutii potrivite si pentru clientii romani, care vor beneficia de parteneriatul cu liderul mondial in asigurari de credite comerciale”, a declarat membrul consiliului de administratie Euler Hermes Kreditversicherungs-AG Germania, Jochen Dumler. El a precizat ca decizia de a intra pe piata romaneasca a fost o decizie buna, deoarece fata de alte tari din Europa de Sud-Est, Romania are o piata interesanta. Numai in anul 2003, cind Euler Hermes a intrat pe piata, din 9.000 de companii ce au initiat afaceri de tip business-to-business, 60% au inregistrat pierderi financiare cauzate de neplata creditelor comerciale.

Euler Hermes ofera companiilor polite de asigurare care includ seviciile de prevenire a riscului, colectarea de creante si plata indemnizatiilor. Asiguratorul are in portofoliul trei tipuri de polite respectiv, World Policy-reprezinta solutii personalizate dedicate societatilor interntationale si multinationale, care este emisa prin EH World Agency. De asemenea, compania emite polite personalizate pentru companiile medii si mari, prin care sunt acoperite riscurile locale si internationale si polite pentru companii mici. Pana in prezent, compania nu avea dreptul sa emita direct polite pe piata romaneasca. Din anul 2003 si pana la inceputul anului 2007, Euler Hermes Servicii Financiare a colaborat cu Allianz Tiriac, care emitea politele in numele Euler Hermes, iar dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana  politele au fost emise direct de compania din Germania.

Potrivit directorul general al sucursalei Eules Hermes Romania, Cristina Rusuleanu, cele mai expuse la riscuri sunt companiile din domeniul constructiilor. Astfel, din totalul expunerii pe Romania, 56 milioane euro au reprezentat primele de asigurare pe comertul cu material lemnos si constructii, 40 milioane euro pe extractia petrolului brut, iar 26,5 milioane euro pe comertul cu materiale minerale.  Pana in luna august, Eules Hermes monitoriza 8.970 de companii romanesti, iar expunerea grupului pe  piata locala era de 2,4 miliarde euro, in timp ce expunerea directa a Eules Hermes era de 322 milioane euro. Ea a precizat ca la sfarsitul anului 2007, compania a inregistrat pe piata romaneasca o rata a daunei de 10,4%, insa pana la sfarsitul acestui an se asteapta ca aceasta sa creasca pana la nivelul de 20-30%. Pe plan global nivelul mediu al ratei daunei platite de companie este cuprins intre 30-40%.

Referindu-se la cota de piata pe care o ocupa compania in Romania, Rusuleanu a spus ca deocamdata nu se poate vorbi despre o cota de piata la nivelul pietei romanesti, precizand ca principalul concurent al Euler Hermes pe piata locala este Coface Romania, insa ambele companii sunt la inceput de drum. ”Pe plan local nu mai mult de 100 de companii au incheiate asigurari de credite comerciale, de aceea  este loc penentru mai multe companii. Vom putea vorbi de cota de piata peste trei-patru ani, cand se va mai consolida sectorul asigurarilor de credit comercial si va mai aparea inca cel putin un mare jucator”, a mai mentionat Rusuleanu.

Reprezentantii companiei au mai mentionat ca incetinirea cresterii economice mondiale va afecta Romania prin cresterea riscurilor pentru companiile locale, ceea ce ar putea influenta direct si preturile  la politele de asigurare de credite, avansand cu pana la 20%.

Euler Hermes Servicii Financiare este controlata in proportie de 80% de Euler Hermes Kreditversicherungs-AG, restul revenind companiei OeKB Suedosteuropa Ges. Compania are ca target clientii cu o cifra de afaceri de peste un milion de euro, vizand sa realizeze in acest an afaceri de aproximativ doua milioane de euro, in crestere de la 1,5 milioane euro, in 2007.

Euler Hermes, este parte a grupului Allianz si are o cota de piata de 36% la nivel mondial, cu o cifra de afaceri consolidata de 2,1 miliarde euro si 56.000 de clienti in intreaga lume. Grupul Euler Hermes activeaza in peste 50 de tari, avand peste 40 de milioane de companii in baza de date si asigura tranzact ii in valoare de 800 miliarde euro. In prezent, Euler Hermes are 23 de angajati in Romania si vrea sa ajunga la 40 de salariati la finalul anului 2009.

Ludmila Cucia
 

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos