credius.ro

SONDAJ - BNR va reduce dobanda cheie cu cel mult 0,25 pp si va mentine rata rezervelor obligatorii

4 mai 2009

BNR va reduce, miercuri, dobanda cheie cu cel mult 0,25 puncte procentuale, la 9,75% pe an, ca semnal de contracarare a incetinirii economiei, si va continua operatiunile de ajustare a lichiditatii, dar va mentine ratele rezervelor minime obligatorii, considera analistii chestionati de NewsIn."Semnele privind accentuarea contractiei economice au devenit tot mai evidente, iar BNR va trebui sa reactioneze, insa reducerea dobanzii cheie cu cel mult 0,25 pp va avea un impact minor si va fi mai degraba un semnal. Este nevoie in continuare de injectii si de un control ferm al lichiditatii", a declarat, pentru NewsIn, economistul senior al ING Bank Romania, Nicolaie Alexandru Chidesciuc.

In acest sens, Chidesciuc a mentionat ca dobanzile pe termen lung se mentin la niveluri ridicate si este nevoie de "masuri pronuntate din partea bancii centrale care sa permita reducerea acestei diferente".

El sustine totodata ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar putea lua masuri pentru un control "mult mai ferm" al lichiditatii, cum ar fi un nou calendar al operatiunilor pe piata monetara.

In schimb, economistul-sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel, mizeaza pe mentinerea dobanzii cheie, dar nu exclude un semnal din partea BNR prin reducerea dobanzii la 9,75% pe an. Cu toate acestea, reducerea ar avea doar un efect psihologic si "nu sustine creditarea, ci va semnala increderea in tinta de inflatie", a mentionat Anghel.

Si economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, se asteapta ca banca centrala sa mentina dobanda cheie la 10% pe an.

"Cel mai important e ca dobanzile sa scada in piata, iar scaderea din ultima perioada a venit ca rezultat al injectiei de lichiditate. Momentan nu e nevoie de taierea dobanzii de politica monetara, ci este loc de reduceri ale dobanzilor din piata", a explicat Dumitru, care se aszteapta ca banca centrala sa relaxeze politica monetara pe partea dobanzii cheie abia la sedinta consiliului de administratie din luna iunie.

Rozalia Pal, senior economist al Unicredit tiriac Bank, crede insa ca stabilitatea cursului, in ciuda diminuarii dobanzilor pe termen scurt din piata interbancara, "va lasa teren bancii centrale sa coboare dobanda cheie".

"Inflatia a avut o evolutie mai putin buna decat s-a asteptat BNR si astfel ar trebui sa tempereze gradul de relaxare a dobanzii cheie. Cu toate acestea, scaderea dobanzii se leaga de incetinirea economiei, dar mai ales de evolutia creditarii", a mentionat Pal.

Cu toate acestea, reluarea tendintei dezinflationiste incepand cu luna martie poate fi un motiv suficient pentru BNR, alaturi de intarirea politicii fiscale, care sa duca la reducerea dobanzii cheie, sustine seful departamentului de cercetare al Volksbank Romania, Melania Hancila.

"Bancile se imprumuta pe termen scurt de la BNR, iar acele dobanzi sunt reperul pentru dobanda cheie. Este in continuare nevoie de injectii in piata, dar si de reducerea dobanzii cheie, mai ales ca acesta ar fi pasul urmator dupa ce dobanzile din piata au inceput sa scada", a spus Hancila.

Si analistul Credit Europe Bank, Georgiana Constantinescu, mizeaza pe o reducere a dobanzii de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, de la nivelul actual de 10% pe an, insa nu exclude nici o diminuare cu jumatate de punct procentual.

Cat priveste ratele rezervelor minime obligatorii, toti analistii chestionati de NewsIn considera ca Banca Nationala a Romaniei nu va opera nicio modificare, dupa ce, la sedinta de politica monetara din 31 martie, BNR a decis excluderea din baza de calcul a rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta cu scadenta reziduala de peste 2 ani, incepand cu perioada de aplicare 24 mai-23 iunie 2009.

"BNR va astepta sa vada care sunt efectele acestei decizii si cati bani vor fi exact eliberati, pentru ca este posibil ca intre timp bancile sa isi fi rescadentat deja unele dintre pasive", a mai spus Melania Hancila.

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2023 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro