Slabiciunea sistemului bancar romanesc – calitatea creditelor!

Calitatea creditelor acordate de banci reprezinta o potentiala slabiciune a sistemului bancar romanesc, daca se ia in considerare "nivelul inalt" al creditelor indoielnice, in conditiile unui mediu economic sanatos si al unei piete inca netestate, se arata intr-un raport al companiei Fitch. Creditul a crescut, anul trecut, cu 45% si cu 40%, pana in trimestrul

Calitatea creditelor acordate de banci reprezinta o potentiala slabiciune a sistemului bancar romanesc, daca se ia in considerare "nivelul inalt" al creditelor indoielnice, in conditiile unui mediu economic sanatos si al unei piete inca netestate, se arata intr-un raport al companiei Fitch. Creditul a crescut, anul trecut, cu 45% si cu 40%, pana in trimestrul al treilea al anului curent, conform agentiei de evaluare internationala.

"Acest fapt a marit maturitatea imprumuturilor acordate, proportia creditelor pe termene mai lungi de cinci ani, ajungand, la sfarsitul lunii octombrie 2006, la 38% din total, comparativ cu 31% in 2005 ", se mentioneaza in raport.

Analistii agentiei de rating se arata ingrijorati de ritmul rapid de crestere a creditelor, intr-un mediu foarte competitiv, ceea ce ar putea crea, in viitor, probleme de calitate a activelor. "Competitia crescanda ar putea determina bancile sa aiba in vedere si clienti cu o bonitate mai mica pentru a putea castiga cota de piata, ceea ce va conduce la un risc de deteriorare a activelor", au comentat analistii Fitch.

Raportul mai aminteste de expunerea mare la risc valutar a pietei bancare romanesti, in condiitiile in care creditul in valuta, desi in scadere de ritm, reprezenta, la sfarsitul lunii octombrie din 2006, aproximativ 60% din totalul creditelor, conform Fitch.

"Creditele acordate sectorului corporate se indreapta catre industrie si servicii, insa sectorul constructiilor incepe sa atraga mai multe credite, datorita cererii crescande pentru case", se arata in raport.

Fitch mai noteaza ca penetratrea serviciilor bancare este inca modesta, ceea ce creaza, cuplata cu cresterea economica sustinuta, premisele unei dezvoltari accentuate.

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos