Sistemul bancar va incheia pe pierdere si acest an

Sistemul bancar va incheia pe pierdere si acest an

Sistemul bancar va inregistra pierderi si in acest an din cauza acumularii de credite neperformante, care vor accentua rezultatul negativ in ultimul trimestru, a declarat sâmbata directorul Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza. "Anul acesta categoric sunt convins ca se va incheia cu pierdere pe sistem. in trimestrul patru ma astept la pierdere. La septembrie

Sistemul bancar va inregistra pierderi si in acest an din cauza acumularii de credite neperformante, care vor accentua rezultatul negativ in ultimul trimestru, a declarat sâmbata directorul Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza. "Anul acesta categoric sunt convins ca se va incheia cu pierdere pe sistem. in trimestrul patru ma astept la pierdere. La septembrie pierderea era de 766,4 milioane lei, iar la sfârsitul lunii octombrie a ajuns la 957,5 milioane lei. Partea buna este ca avansul provizioanelor este mai mic decât cresterea pierderii. Operational, bancile mai produc venituri care sa acopere pierderea financiara", a afirmat Cinteza, la seminarul EU-COFILE organizat de BNR, ARB si Alpha Bank.

Sistemul bancar a inregistrat o pierdere de 860 milioane lei (aproape 200 milioane euro) in trimestrul al treilea, dupa ce la semestru raportase un profit net de 94,5 milioane de lei, astfel ca la noua luni rezultatul negativ l-a depasit pe cel de pe intregul an 2010.

La finele lunii septembrie, pierderea cumulata a bancilor din sistemul bancar s-a ridicat la 766 milioane de lei (circa 176 milioane euro), cu 62% peste nivelul raportat in aceeasi perioada a anului trecut, de 474 milioane de lei.

Provizioanele bancilor au continuat trendul ascendent si au depasit pentru prima data suma de 30 miliarde de lei, pe fondul acumularii de noi credite neperformante. Doar in trimestrul trei, institutiile de credit au inregistrat provizioane suplimentare de 3 miliarde de lei.

Sistemul bancar a incheiat anul trecut, pentru prima data din 1999, cu pierdere neta de 516 milioane lei (date rectificate), comparativ cu un câstig net cumulat de 815 milioane lei in 2009, in conditiile in care 20 de banci au inregistrat profit, iar 22 de institutii de credit au avut rezultate negative.

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos