Sistemul bancar va incheia anul pe plus, in aprilie a avut un profit de 20 mil. euro

Sistemul bancar va incheia anul pe plus, in aprilie a avut un profit de 20 mil. euro

Sistemul bancar va încheia acest an pe profit, considera directorul Directiei de Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, în conditiile în care în luna aprilie bancile romanesti au avut, la nivel agregat, un profit de 20 milioane euro. "Cred ca sistemul bancar va încheia anul pe plus. Luna aprilie ne-a aratat ca bancile au facut deja

Sistemul bancar va încheia acest an pe profit, considera directorul Directiei de Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, în conditiile în care în luna aprilie bancile romanesti au avut, la nivel agregat, un profit de 20 milioane euro. "Cred ca sistemul bancar va încheia anul pe plus. Luna aprilie ne-a aratat ca bancile au facut deja primul pas, dar nu trebuie sa sarim în sus de bucurie, pentru ca pasul facut este rezultatul masurii adoptate de BNR (privind noul mod de calcul al provizioanelor, n.r.), de aliniere treptata la standardele internationale de raportare financiara", a spus Cinteza la The Money Channel, caracterizand activitatea bancilor ca una "fructuoasa".

La sfarsitul lunii martie, BNR a adoptat un regulament prin care bancile pot scadea nivelul provizioanelor constituite pentru creditele clasificate în categoria "pierdere", reprezentand restante de peste 90 de zile sau împrumuturi pentru care s-au initiat proceduri judiciare, cu maximum 25% din valoarea garantiilor. Reprezentantul BNR a afirmat ca, în aprilie, sistemul bancar a înregistrat un profit de 20 milioane euro, dupa ce în primul trimestru din 2009 pierderea bancilor romanesti s-a ridicat la 49-50 milioane euro.

"Caracteristica primului trimestru a fost ca bancile au constituit foarte, foarte multe provizioane ca urmare a politicii de creditare din ultimii doi ani. În ianuarie si februarie, în special, bancile au avut pierderi, iar martie a fost o luna mai buna, care a diminuat din pierderea de la finalul lui februarie", a mai spus Cinteza. El a precizat ca, în prezent, BNR analizeaza posibilitatea unei noi relaxari a politicii de provizionare pentru bancile romanesti. "Este posibil sa facem si al doilea pas si studiem împreuna cu Directia de Reglementare impactul posibil pe care l-ar avea un astfel de al doilea pas, pentru ca eliberarea masiva de provizioane poate induce un risc de lichiditate la nivel de sistem prin crearea de profit si, ca urmare, transferul lichiditatilor din sistemul bancar catre sistemul trezoreriei pe fondul impozitarii profitului. Vrem sa facem acest pas fara sa destabilizam sistemul", a mentionat Cinteza.

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos