credius.ro

Sistemul bancar din Romania, cel mai expus fluctuatiilor valutare

24 august 2006

Bancile romanesti sunt cele mai expuse in zona Europei de Est, alaturi de cele din Ungaria, la riscurile valutare aferente imprumuturilor acordate in monede straine, potrivit unui raport al agentiei de evaluare Standard&Poor's. In cazul Romaniei, ponderea imprumuturilor in valuta a scazut cu 8 puncte procentuale, la 56% din total, la sfarsitul anului 2005, in urma reglementarilor adoptate de Banca Centrala. Aceasta evolutie s-a accentuat in primele luni ale acestui an... pe fondul adoptarii de BNR a unor masuri de restrictionare a creditului in lei.

In ciuda acestui fapt, nivelul ridicat al imprumuturilor in valuta – peste 40% din imprumuturile de retail sunt in valuta -  face ca sectorul bancar romanesc sa fie vulnerabil.

"Romanii se imprumuta agresiv in valuta. in acelasi timp, moneda nationala a Romaniei este una dintre cele mai vulnerabile la riscuri, in pofida faptului ca Banca Centrala controleaza cursul", se spune in raport. Riscurile sunt medii in cazul Poloniei, unde imprumuturile in valuta reprezinta aproape o treime din creditare iar Slovacia, Bulgaria, Cehia si Slovenia au o expunere redusa la riscuri valutare aferente creditelor luate de clienti.

"In prezent, amploarea acestor riscuri nu este suficienta pentru a determina modificarea ratingurilor acordate bancilor din tarile mentionate. Totusi, aceste riscuri ar putea influenta in sens negativ operatiunile viitoare de imbunatatire a ratingurilor", se mai afirma in raport.

Ponderea creditelor in valuta din Ungaria a crescut anul trecut de la 43% la 50%. In Croatia, desi doar 13% din credite au fost acordate in valuta pana la finele anului 2005, o parte semnificativa a imprumuturilor denominate in kuna (moneda nationala a Croatie) sunt consolidate in valuta.

Sistemul bancar din Republica Ceha este cel mai putin vulnerabil, intrucat creditele in valuta reprezentau doar 10% din total la finele anului trecut, iar cea mai mare parte a acestora fusese contractata de companii.

Sursa: Banii Nostri, portofolio.hu

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2023 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro