credius.ro

Sergiu Oprescu, Alpha Bank: O crestere anuala a creditarii de 5-10% reprezinta o tendinta normala

27 iulie 2009

Restrangerea creditarii in 2009 este influentata de structura finantarilor acordate in Romania, in conditiile in care un sfert din imprumuturi au fost date firmelor pentru nevoile de capital de lucru, iar activitatea acestora s-a contractat puternic, in timp ce unele investitii au fost amanate. "Aproximativ 25-27% din creditul neguvernamental este reprezentat de imprumuturi pe termen scurt ale companiilor comerciale pentru nevoile de capital de lucru si este normal ca ritmul de crestere a creditarii sa scada, in conditiile in care cifrele de afaceri ale societatilor comerciale au scazut. Restrangerea creditarii este un efect natural, anticipat inca de la finalul anului trecut si tine de structura creditarii", a declarat presedintele executiv al Alpha Bank Romania, Sergiu Oprescu, intr-un interviu acordat NewsIn.

El considera ca o crestere anuala a creditarii de 5-10% reprezinta "o tendinta normala si un indicator extrem de puternic pentru o tara din UE", in conditiile in care, la finalul lunii iunie, avansul anual al creditarii a incetinit la circa 11%. Pe de alta parte, Oprescu sustine ca 2009 este un an in care o parte din investitii nu s-au mai realizat, insa, in conditiile in care proiectele continua, finantarile respective sunt acordate. "Aceste imprumuturi cresc, dar nu au aceeasi dinamica cu care scad pe segmentul creditelor companiilor pentru nevoi curente, pentru ca nu sunt foarte multe investitii", a mai declarat Sergiu Oprescu. El a mentionat, de asemenea, ca Alpha Bank a solicitat unele garantii suplimentare, insa doar in cateva cazuri, cu precadere din randul IMM-urilor, pentru cazurile in care s-au inregistrat deprecieri "semnificative" ale garantiilor anterioare, constituite mai ales din bunuri imobiliare sau stocuri.

"In cazul persoanelor fizice, am urmarit in primul rand daca se pune problema de neperformanta, important fiind serviciul datoriei. Cu toate acestea, majoritatea creditelor afectate de astfel de probleme sunt cele negarantate, iar noi avem o expunere mai mare pe imprumuturile ipotecare", a mentionat Oprescu. Astfel, portofoliul de imprumuturi al Alpha Bank este format in proportie de peste 70% din credite garantate, restul reprezentand imprumuturi fara ipoteca, a mentionat presedintele bancii. Referindu-se la impactul scaderii preturilor pe piata imobiliara asupra portofoliului de credite, Oprescu sustine ca banca acorda o atentie mai mare capacitatii de rambursare a clientului decat scaderii valorii imobilelor cu care au garantat clientii bancii.

"Indicatorul Loan to Value (care se refera la nivelul finantarii obtinute de la banca raportat la valoarea imobilului achizitionat, n.r.) este mai putin sensibil, pentru ca valoarea de piata a imobilului nu este un factor care sa determine comportamentul clientului in cazul in care el locuieste in acea casa. In schimb, daca respectivei persoane i-a scazut salariul sau are alte obligatii, el poate intra in neplata, iar aici gradul de indatorare conteaza", a spus Oprescu. In aces sens, presedintele executiv al Alpha Bank a amintit ca, in Romania, majoritatea creditelor ipotecare au fost acordate ca "primary resident house", respectiv casa in care clientul bancii locuieste.

Pe de alta parte, Oprescu a mentionat ca Alpha Bank si-a stabilizat volumul depozitelor atrase in ultimele luni, dupa ce in primul trimestru din 2009 portofoliul s-a diminuat in concordanta cu evolutia pietei. "Depozitele au scazut ca volum in primul trimestru, insa cota noastra de piata a crescut, in contextul scaderii economisirii la nivelul intregii piete. Societatile comerciale au consumat mai mult din economii, dar, in acelasi timp, populatia a economisit mai mult, tendinta normala in perioada de criza", a spus Oprescu.

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro