credius.ro

Semne rele anul are: cursul la 4 lei pentru un euro

6 ianuarie 2009

Prima zi de munca a noului an inseamna si prima veste proasta. Coincidenta, dar chiar in acest moment cursul a sarit peste pragul psihologic de 4 lei pentru un euro. BNR a anuntat in prima zi de tranzactionare pe piata valutara un curs de 4,0296 lei pentru un euro, valoare pe care moneda nationala nu a mai atins-o din noiembrie 2004. De asemenea, leul a scazut si in raport cu dolarul, care a fost cotat la 2,9427 lei.

Aceasta depreciere a leului loveste in putearea de cumparare a populatiei, in conditiile in care o mare parte a consumului este asigurat din import, insa cei mai afectati sunt cei cu credite in valuta. Fata de inceputul anului 2008, leul este acum cu peste 10% mai slab, astfel ca si ratele aferente imprumuturilor in euro, exprimate in lei, au crescut proportional. O lovitura puternica primesc cei care s-au imprumutat in vara lui 2007. In acea perioada s-a consemnat un 'boom' al imprumuturilor in valuta, determinat de cursul de 3,1-3,2 lei pentru euro si ofertele promotionale cu dobanzi reduse practicate de banci. Pentru acestia, ce se intampla acum seamana cu un vis urat, euro crescand cu 30%, iar dobanziile urcand si ele foarte mult fata de perioada initiala, pe fondul scumpirii si limitarii finantarilor la nivelul intregii piete bancare.

De exemplu, pentru un imprumut imobiliar de 50.000 euro luat in vara lui 2007 pe 20 de ani, cu o dobanda promotionala de 6%, rata lunara platita initial ar fi fost de 362 euro. La cursul de 3,2 lei, ar fi insemnat 1.160 lei de platit lunar. Daca urcam dobanda la 8%, valoare la care ar ajunge dupa expirare perioadei promotionale, si o proiectam pe cursul din prima zi a lui 2009, rezulta o rata lunara de 1.700 lei, cu 550 lei mai mare decat initial. Aceasta este insa doar varianta optimista, intrucat rata ar avea de suporat cresteri suplimentare, survenite in principal in toamna lui 2008, ceea ce ar putea duce chiar la dublarea valorii in lei a platilor lunare fata de perioada initiala. Daca ne gandim ca acei 362 euro reprezentau 60% din venit, ne putem da seama ce inseamna acest inceput de an pentru bugetul lunar al clientului.

Presiunile vor fi in continuare de depreciere pentru moneda nationala, apreciaza analistii, care spun ca anul acesta va trebui sa ne obisnuim cu un leul slab. Acestia estimeaza un curs de 4,2-4,3 lei pentru un euro pe anul acesta, considerand ca, in contextul crizei mondiale, prea mult nu se poate face pentru echilibrarea cursului.

Evolutia pe termen scurt a monedei nationale depinde si de deciziile de politica monetara pe care BNR le va adopta in sedinta de astazi. Presiunile dinspre mediul economic vizeaza o reducere a dobanzii de politica monetara, ceea ce ar determina o reducere a dobanzilor la finantarile in lei. Aceasta masura nu ar avantaja insa moneda nationala. 

Bogdan Popescu

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro