credius.ro

Seful Raiffeisen: Sistemul bancar romanesc nu are nevoie de o interventie a statului

9 aprilie 2009

Presedintele Raiffeisen Bank Romania, Steven van Groningen, este de parere ca in Romania nu este si nu va fi nevoie de o interventie a statului pentru a prelua activele neperformante ale bancilor, intr-o actiune de sustinere a sistemului.

„Eu nu vad nicio nevoie ca statul sa preia activele neperformante ale bancilor. Acestea sunt lucruri usor de evitat in Romania, intrucat bancile de aici nu au investit in active toxice, nu au avut expuneri pe tari precum SUA sau Islanda. Nu vad de ce ar fi nevoie de vreun astfel de ajutor sau interventie din partea statului”, a declarat Van Groningen.

Seful Raiffeisen spune ca este de datoria bancilor-mama sa-si sustina subsidiarele, iar o implicare a statului ar interveni numai in cazuri exceptionale. „Este treaba actionarului sa asigure capitalul necesar subsidiarei si doar in cazuri exceptionale ar putea sa fie justificata o anumita interventie din partea statului”, mai spune oficialul Raiffeisen.

In urma cu cateva zile, seful Autoritatii de Valorificare a Activelor Statului (AVAS), Mircea Ursache, declarase ca executivul a luat in calcul preluarea unor active neperformante detinute de bancile din Romania, subliniind pe de alta parte ca sistemul bancar romanesc este unul solid. Trecerea creditelor neperformante in patrimoniul statului s-ar face prin intermediul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB), institutie care trebuie reactivata deoarece nu mai exista in momentul de fata.

Aceste declaratii vin dupa ce in presa au aparut speculatii referitoare la o eventuala prevedere din acordul incheiat intre Romania si FMI, conforma careia statul ar putea prelua creditele neperformante ale bancilor. De asemenea, la sfarsitul lunii trecute, Ursache declara pentru ZF ca anul viitor portofoliului AVAS ar putea cuprinde mai multe societati bancare si comerciale, ca urmare a crizei.

Pe de alta parte, cu putin timp in urma, Erste Bank a anuntat ca 13% dintre creditele acordate de BCR de pe piata locala sunt incadrate in categoriile "substandard" si "neperformante". Din expunerea totala pe credite in Romania, de 16,7 miliarde euro, Erste a publicat o valoare de 2,25 miliarde euro aferenta creditelor "substandard" si "neperformante".

Ar fi bine ca leul sa se mentina la nivelul de acum – Van Groningen

Ar fi bine ca leul sa ramana la nivelul din prezent, in principal pentru a proteja clientii bancilor cu credite in euro, importanta fiind stabilitatea cursului, considera seful Raiffeisen Bank.

"Daca leul ar ramane la nivelul de astazi ar fi bine. Leul va mai varia, in sus si jos, insa intr-o perioada in care lucrurile sunt incerte, e important sa nu existe miscari bruste pentru curs, fiindca acest lucru contribuie si mai mult la elementele de incertitudine", a declarat van Groningen.

Presedintele Raiffeisen Bank a precizat ca, in cazul unei deprecieri a leului, efectul este resimtit in principal de clientii bancilor cu rate in euro. „Riscul foarte mare este ca leul sa se deprecieze si sa creasca foarte mult ratele pentru cei cu credite in valuta. Ma bucur ca macar acum acest lucru s-a stopat”, a adaugat Van Groningen.

Bogdan Popescu

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2023 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro