Sedinta BNR de maine ne poate aduce o dobanda de referinta mai mica cu 0,5%

Maine, 28 decembrie, BNR are sedinta. Daca la finalul lunii noiembrie bancherii apreciau ca in cadrul sedintei de final de an se va mentine dobanda de referinta – ce se situeaza in prezent la 8,75% – astazi, cu o zi inainte de sedinta, analistii cred ca BNR are motive sa ascada dobanda. Florin Citu, economistul sef de

Maine, 28 decembrie, BNR are sedinta. Daca la finalul lunii noiembrie bancherii apreciau ca in cadrul sedintei de final de an se va mentine dobanda de referinta – ce se situeaza in prezent la 8,75% – astazi, cu o zi inainte de sedinta, analistii cred ca BNR are motive sa ascada dobanda.

Florin Citu, economistul sef de la ING aprecieaza"  "intarirea recenta a leului creste restrictiile conditiilor monetare si ii da bancii centrale motiv sa scada rata dobanzii de politica monetara pe 28 decembrie. O asemenea masura ar da un semnal mai clar pietei ca BNR nu se simte "in largul ei" cu aprecierea recenta a leului".

 

De aceasi parere este si analistul Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru: "cu putin timp in urma nu vedeam nici o sansa ca BNR sa modifice rata dobanzii de politica monetara. Ultimele schimbari ale cursului valutar au crescut, insa, riscul inerent din evaluarile noastre. in opinia noastra, banca centrala nu este foarte multumita de aprecierea rapida a leului din ultimele saptamani si, in aceste conditii, ar putea avea loc o relaxare a politicii monetare. In consecinta, o reducere mica a ratei dobanzii de politica monetara (la 8,5%) nu poate fi ignorata la sedinta BNR din 28 decembrie".

 

Bogdan Baltazar, estima saptamana trecuta, la Realitatea TV ca e obligatoriu ca, la sedinta consiliului de administratie al bancii centrale din 28 decembrie, BNR sa scada putin dobanda de politica monetara, la care banca centrala atrage excesul de lichiditate in lei al bancilor comerciale.

Leul a atins, la sfarsitul saptamanii trecute, maximul ultimilor patru ani, fiind cotat la 3,35 lei/euro, iar economistul ING a spus ca se asteapta la o interventie directa a bancii centrale pe piata valutara pentru temperarea aprecierii rapide a leului, mai ales ca politica de dobanzi nu isi poate face efectele la nivelele scazute la care a ajuns cursul euro/leu in ultimele zile.

Pe de alta parte, Baltazar a amintit de teama guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, de crestere a inflatiei in prima parte a anului viitor, in conditiile in care tinta de inflatie pentru sfarsitul lui 2007 este de 4%.

"Daca nu scade aceasta dobanda macar cu 0,5 puncte procentuale (pana la 8,25% – n.r.), inseamna ca guvernatorul are temeri serioase si ca la anul vom avea o cocoasa a inflatiei", a explicat Baltazar.

Cert este ca bancherii sustin ca pe 28 decembrie nu se pune problema sa creasca dobanzile

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos