Prin preluarea BCR de catre Erste Bank, austriacii vor detine o treime din sectorul bancar romanesc. Austriecii au contribuit la capitalul bancar romanesc cu 3,2 procente in 2000, ajungand in cinci ani la 23,4 procente. Daca BCR luam in calcul si privatizarea BCR, austriecii ajung anul acest la un procent de 30% din piata bancara de la noi, potrivit agentiei ACT Media, preluata de reporter.gr.
Pe locul doi al investitiilor se afla grecii, care, impreuna cu austriecii, vor concura pentru noi preluari in sistemul bancar romanesc. Cea mai vizata banca in acest sens este CEC, in cursa pentru privatizarea aflandu-se banci din cele doua tari.
Achizitiile au reprezentat cea mai importanta modalitate de crestere a investitiilor austriece, si nu dezvoltarea organica si deschiderea de noi sucursale in Romania. Politica de preluari si chiar fuziuni (vezi HVB Bank – Banca Tiriac) a fost cea care a determinat clasarea finala a investitorilor din sistem.
Startul a fost dat de Raiffeisen Bank in 2001, care a reprezentat o ramura a Bancii Agricole. De atunci, capitalul austriac a sporit spectaculos de la 3,2 procente la 21 de procente. Bancile straine importante din Europa Centrala si de Est sunt Erste Bank, KBC, Unicredit si Raiffeisen Bank.
Banca Unicredit a crescut si va continua sa se dezvolte, prin finalizarea fuziunii cu HVB. In acest context, cota investitiilor austrice s-ar putea reduce spre finalul lui 2006, cand Unicredit va asimila HVB Internationally.
Pe de alta parte, privatizarea CEC va aduce o cresterea investitiilor austriece, avand in vedere ca Raiffeisen Bank este unul dintre investitorii interesati de preluarea ultimei banci detinute de statul roman.
Astfel, clasificarea bancilor importante din Romania suporta unele schimbari. Fuziunea cu Banca Tiriac a plasat HVB pe locul 4, acesta fiind ocupat de CEC, iar Banc Post a urcat pe 5, ce apartinea ABN Amro. Bancile cu actionariat strain au cea mai mare cota de piata in sistemul bancar romanesc. Contributia capitalului strain in sistemul bancar romanesc a ajuns la 75,1 procente in 2005, fata de 40,4% cat reprezenta in 2000.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro