credius.ro

Se pregateste intrarea pe piata a unei banci din China

1 septembrie 2006

Chinezii vor sa se implice intr-un domeniu de activitate din Romania pe care pana acum nu erau prezenti: piata bancara. Bank of China, a doua institutie creditoare din China, este pe cale sa se deschida in Bucuresti. In spatele posibilei intrari pe piata financiar-bancara din Romania a acestui nou jucator sta Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), care doreste cu orice pret prezenta in tara noastra a bancherilor chinezi.

Potrivit declaratiilor vicepresedintelui CCIR, Dragos Seuleanu, Camera de Comert si Industrie a Romaniei doreste sa faca inca si mai dinamice relatiile comerciale dintre cele doua tari, ce vor fi fara indoiala fluidizate de prezenta unui reprezentante a Bancii Chinei in tara. Cu alte cuvinte ne pregatim sa lansam undita cea mare cu care sa pescuim ceva investitori chinezi cu greutate. Si ce alta momeala mai buna decat noi surazatori in fata unei banci chinezesti ridicata pe o fundatie 100% romaneasca?

Cum stau investitiile chinezesti in Romania?

Incepand din 1990 si pana in prezent numarul firmelor chineze inmatriculate in Romania a ajuns la aproape 8.000, anul de marca fiind 1998, cand in tara au venit nu mai putin de 1.556 de companii cu capital chinezesc. Sub aspectul investitiilor, ponderea finantarilor chinezesti a reusit sa acopere 1,23% din totalul investitiilor straine, asigurand in topul realizat in functie de volumul total al investitiilor un linistit loc 16.
Volumul cel mai mare de finantari introduse in tara a fost inregistrat in 2004, cand au fost investite peste 55 milioane de dolari. Dintre toate companiile prezente pe piata din Romania, cea mai importanta, in functie de valoarea capitalului, este Marele Zid SRL, cu 11,58 milioane de dolari, companie constituita pe comertul cu ridicata al bunurilor de consum nealimentare.

Ce spune Banca Chinei despre Banca Chinei?

Incepand cu anul 1989 Bank of China a fost inclusa in Fortune Global 500 datorita rezultatelor sale financiare si a transformat prezenta ei in acet top intr-o traditie ce a durat pana timp de 13 ani, pana in 2002. Intre 1992 si 2002 institutie a fost distinsa de noua ori de Euromoney  cu premiul “the Best Domestic Bank". Valoarea actiunilor ii permit bancii sa se claseze pe locul doi in competitia cu alte banci de pe piata chineza si pe locul 11 in topul mondial. Anul trecut un consortium de banci in frunte cu Royal Bank of Scotland au platit trei miliarde de dolari pentru un pachet de actiuni de 10% din “stocul” de actiuni ale Bank of China, fapt ce a facut ca la finele anului banca sa inregistreze un profit net de 3,4 miliarde de dolari.

Despre teapa din interiorul Bank of China

In editia din 4 februarie 2002 a publicatiei BusinessWeek Online apare un articol foarte detaliat cu privire la “gaura neagra” din interiorul Bank of China. Articolul prezinta scandalul in care a fost implicata banca dupa ce a fost constatata disparitia a 480 de milioane de dolari. Vinovati pentru aceasta “gaura neagra” au fost gasiti membrii echipei de conducere a filialei din New York, care se pare ca au avut complici la reprezentantele din provincia chineza Guangdong, in Hong Kong si Vancouver.
Bancherii arestati in 2004 au fost acuzati ca timp de 13 ani au sustras bani din conturile bancii si i-au redirectionat in conturile unor firme fantome si in conturile personale, iar apoi aveau de gand sa “spele” acesti bani in cazinourile din Las Vegas.

La un an dupa acest articol, aceeasi publicatie prezenta un alt material prin care se facea cunoscut ca Liu Jinbao, fostul director al filialei din Hong Kong a Bancii Chineze era implicat si el intr-o ancheta privind niste imprumuturi suspecte.

Din declaratiile reprezentantilor bancii lipsa de transparenta a fost depasita, iar pe scena bancara internationala Bank of China pare sa-si fi regastigat credibilitatea.  

Ana Zidarescu
[email protected]

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro