credius.ro

Se naste o noua forma de protectionism in Austria?

23 aprilie 2007

In ultima vreme mediul de afaceri din Austria cunoaste o noua forma de protectionism. Disputa a fost starnita de oferta de preluare lansata de CVC, o firma engleza de private-equity, asupra companiei austriece Bohler-Uddeholm, activand in domeniul siderurgic. Aceasta oferta de prelare a fost respinsa de actionarii companiei austriece in data de 28 Martie a.c.

Pina acum nimic neobisnuit, astfel de oferte de preluare devenind ceva obisnuit pe pietele de capital din tarile dezvoltate. Dar, Alfred Gusenbauer, cancelarul Austriei, a calificat acesta actiune a companiei engleze CVC drept o catastrofa pentru economia tarii sale, deoarece cancelarul considera ca tinta de preluare, compania austriaca, este o bujuterie a industriei autohtone.

Tensiunile si discutiile intre elitele clasei politice si industriale pe tema protectionismului companiilor austriece sunt insa mai vechi. In mediul de afaceri austriac se discuta posibilitatea crearii unui fond de investitii (private-equity fund) pentru a proteja companiile austriece de eventualele preluari venite din partea companiilor straine. Fondul de investitii nou creat ar incepe cu un capital de 1 miliard euro si ar putea controla companii ca Bohler sau Voest (producatori de otel), Wienerbeger (producator de caramizi), OMV (din domeniul petrolier) sau Lenzing (producator de fibre din celuloza).

Andreas Treichel , presedintele Erste Bank, a dat de inteles ca nu ar agrea o asemenea idee. Pe de alta parte, Ludwig Scharinger, presedintele Raiffeisenbank, si Cristoph Leitl, presedintele Camerei de Comert, sunt in favoarea acestui plan de creare a fondului de investitii.

De remarcat faptul ca Austria are o lunga istorie a protectionismului si puternica prezenta a statului in mediul de afaceri. In 2004, compania Siemens din Germania a fost refuzata in intentia de a intra in capitalul VA Technologie, o mica firma austriaca. In acelasi an, guvernul s-a razgandit in ceea ce priveste vanzarea a 42% din Telekom Austria la elvetienii de la Swisscom si a aminat planul de a vinde un sfert din compania postala de stat la germanii de la Deutsche Post.

In timp ce investitorii straini sunt tinuti departe de Austria, bancile si companiile austriece sunt mari investitori in Europa de Est, unde legaturile culturale si economice datind de pe timpul Imperiului Habsburgic le dau acestora un avantaj competitiv in raport cu alti mari investitori din alte tari. Din totalul investitiilor straine directe in Europa Centrala si de Est cam 6% vin din Austria. Telekom Austria este una dintre cele mai mari companii de comunicatii din regiune. Bursa din Viena a cumparat bursa din Budapesta si arata in continuare un interes pentru bursele din Bulgaria si Slovenia. Erste Bank a ajuns sa faca aproape doua treimi din profituri in Europa de Est.

In tara noastra, companiile austriace au deja o prezenta puternica. Aminitim doar faptul ca sectorul bancar este dominat in prezent de BCR (pozitia 1) avand actionar majoritar Erste Bank, precum si de Raiffeisen Bank (pozitia 3) care a preluat Banca Agricola, din urma venind puternic o alta banca austriaca Volksbank. OMV a devenit actionar majoritar la SNP Petrom, cea mai mare firma romanesca activand in domeniul de petrol si gaze. Prezenta austriaca avem si in industria materialelor de constructii prin Lasselsberger si Baumit, in industria mobilei si de prelucrare a lemnului prin Holzindustrie, in industria zaharului prin Agrana, in domeniul asigurarilor prin Wiener Staedtische care este actionar majoritar la firmele de asigurari romanesti Omniasig si Unita, pe piata de leasing, brokerage si managementul activelor, precum si pe piata imobiliara.

Ultima tranzactie de preluare a unei companii romanesti dar cu actionariat grecesc Loulis Romania de catre firma austriaca Leipnik Lundenburger Invest a fost anuntata recent, astfel ca austriecii intra si pe piata de morarit si panificatie. Recent fondul de investitii Immoeast a achizitionat 25% din capitalul firmei imobiliare Adama Holding, care are 20 de proiecte imobiliare (in faza planificare sau constructie) in Bucuresti si in alte orase din tara.

Avand doua fete, una protectionista fata de investitorii straini si o alta de expansiune agresiva in Europa de Est, Austria tinde sa-si piarda in timp reputatia in mediul de afaceri, si chiar mai important la Bucuresti, Sofia sau Belgrad.

Turmacu Dan-Constantin
Analist Financiar
[email protected]

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro