credius.ro

Se mai pot imprumuta sau nu rau-platnicii inscrisi in Biroul de Credit?

31 ianuarie 2008

Informatiile potrivit carora Citifinancial a lansat un produs ce se adreseaza celor care sunt inregistrati in Biroul de Credit cu restante la credite au starnit interesul persoanelor in cauza. Oficialii bancii spun ca nu este vorba despre un produs specializat, ci este un credit 'normal' de nevoi personale fara garantii. El poate fi insa contractat si de rau-platnici, insa in anumite conditii.

Conditiile de creditare sunt stabilite in functie de situatia fiecarui client, insa banca nu poate acorda credite tuturor solicitantilor cu un istoric rau de plata, pentru ca nu-si poate asuma riscul ca acestia sa nu poata achita ratele lunare. Pentru fiecare solicitant, banca aplica o analiza de tip scoring, iar in cazul celor care sunt inscrisi in Biroul de Credit este analizat si istoricul de plata. Clientii cu restante, pentru care banca isi asuma riscuri si ii crediteaza, vor avea suportat un cost mai mare decat cel standard. Stabilirea dobanzilor care se vor aplica depinde insa de mai multi parametri. “Faptul ca un potential client inregistreaza intarzieri la Biroul de Credit nu este insa de natura a determina exclusiv plafonul creditului sau nivelul ratei dobanzii aplicabile. Stabilirea dobanzilor este realizata in functie de bonitatea fiecarui solicitant de credit si valoarea creditului, bonitatea fiind determinata pe baza unui calcul de tip scoring, fiind luate in considerare si alte criterii suplimentare, independente de datele pozitive sau negative ale solicitantului inregistrate la Biroul de Credit”, explica Madalina Dubiczki, director marketing al CitiFinancial, divizia de creditare persoane fizice a Citibank Romania.

Dobanda anuala efectiva pentru un credit de nevoi fara garantii la Citifinancial porneste de la aproape 20%, crescand in functie de suma imprumutata, bonitatea clientului si istoricul de plata. Suma maxima ce poate fi contractata prin acest imprumut este de 45.000 lei.

Citifinancial nu este insa singura solutie pentru cei care, dintr-un motiv sau altul, au ajuns sa fie inregistrati ca restantieri in Biroul de Credit, existand si alte banci care accepta sa treaca peste aceasta “pata neagra” din trecutul solicitantului de credit. Exista insa anumite limite in ceea ce priveste valoarea restantelor si perioada intarzierilor. Un exemplu in acest sens este BCR. Oficialii bancii explicau anul trecut, la lansarea creditelor “relaxate”, ca banca accepta sa acorde credite si celor care au inregistrat intarzieri la rambursarea unui imprumut, insa trebuie ca acestea sa nu fi depasit 90 de zile in ultimul an, iar valoarea restantelor sa fie mai mica de 100 euro. Daca este insa vorba de o suma mare si perioada indelungata, cel mai probabil va trebui sa treaca perioada de 4 ani in care sunt pastrate datele in Biroul de Credit pentru ca respectiva persoana sa poata lua un imprumut. 

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2023 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro