Se ieftinesc comisioanele pentru serviciile de plati

Se ieftinesc comisioanele pentru serviciile de plati

Banca Nationala a Romaniei reduce cu 15% nivelul comisioanelor pentru platile de mare valoare sau urgente in sistemul cu decontare pe baza bruta in timp real (ReGIS). Noul comision va fi aplicat incepand cu data de 1 aprilie 2007, valoarea nominala a acestuia va fi de 8,03 RON pentru platile de mare valoare sau urgente

Banca Nationala a Romaniei reduce cu 15% nivelul comisioanelor pentru platile de mare valoare sau urgente in sistemul cu decontare pe baza bruta in timp real (ReGIS). Noul comision va fi aplicat incepand cu data de 1 aprilie 2007, valoarea nominala a acestuia va fi de 8,03 RON pentru platile de mare valoare sau urgente efectuate prin sistemul ReGIS (fata de 9,45 RON in prezent).

Banca Nationala a Romaniei considera ca reducerea comisioanelor in sistemul electronic de plati va determina modificari la nivelul politicii de comisionare stabilita de catre institutiile de credit pentru serviciile de plati si decontari oferite clientilor acestora, reducerea costurilor de intermediere financiara contribuind la dezvoltarea activitatii de plati fara numerar in Romania.

Banca Nationala a Romaniei va actiona, in continuare, in sensul reducerii comisioanelor percepute institutiilor de credit participante la sistemul ReGIS, astfel incat acestea sa se apropie treptat de nivelul comisioanelor practicate de bancile centrale membre ale Sistemului European al Bancilor Centrale.

Componentele sistemului electronic de plati au devenit operationale, dupa cum urmeaza:
* ReGIS (sistemul cu decontare pe baza bruta in timp real), administrat de Banca Nationala a Romaniei – la data de 8 aprilie 2005;
* SENT (casa de compensare automata), administrat de TRANSFOND S.A. – la data de 13 mai 2005;
* SaFIR (sistemul de depozitare si decontare a operatiunilor cu titluri de stat), administrat de Banca Nationala a Romaniei – la data de 3 octombrie 2005.

De la operationalizarea sistemului ReGIS si pana in prezent, Banca Nationala a Romaniei, in calitate de administrator al sistemului, a procedat la reducerea in mod continuu a comisioanelor, dupa cum urmeaza:

Dată aplicare reducere comisioane

Reducere procentuală faţă de etapa anterioară

Nivel comision pe tranzacţie de mare valoare sau urgentă decontată
în sistemul ReGIS (RON) **

8 aprilie 2005

25%

22,50

8 august 2005

33%

15,00

1 martie 2006

30%

10,50

1 octombrie 2006

10%

9,45

1 aprilie 2007

15%

8,0

 
** Inainte de operationalizarea sistemului ReGIS, respectiv inainte de 8 aprilie 2005, nivelul comisionului aplicat era de 30 RON.

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos