Se ascute competitia pe piata financiar-bancara din Romania

Se ascute competitia pe piata financiar-bancara din Romania

Divizia internationala de servicii financiare de retail a General Electric, GE Money, a intrat oficial pe piata financiar-bancara din Romania. Joi seara, americanii de la GE Money au organizat un eveniment prilejuit de preluarea a trei institutii financiare autohtone: Domenia Credit, Motoractive Leasing si Estima Finance. Primul contact cu romanii a fost asigurat de un

Divizia internationala de servicii financiare de retail a General Electric, GE Money, a intrat oficial pe piata financiar-bancara din Romania. Joi seara, americanii de la GE Money au organizat un eveniment prilejuit de preluarea a trei institutii financiare autohtone: Domenia Credit, Motoractive Leasing si Estima Finance. Primul contact cu romanii a fost asigurat de un filmulet, in care clienti din toate colturile lumii ai GE Money Bank vorbeau despre cum … orice iti doresti este posibil. Au luat cuvantul pe rand un american, un german, un francez, un japonez etc… Toti au laudat rapiditatea si flexibilitatea GE Money Bank. Oficialii companiei americane au lasat sa se inteleaga ca acel filmulet va fi completat cu parerea unui client roman, garantand ca aceasta va fi in ton cu celelalte.

GE Money achizitioneaza companii de servicii financiare specializate in Romania

GE Money, divizia internationala de servicii financiare de retail a General Electric (NYSE: GE), a obtinut controlul in cadrul companiilor Leasemart Holding BV (detinatoare a companiei Motoractive Leasing), Ralfi SA (companie care ofera credite de consum sub numele Estima Finance) si Domenia Credit SA.
 
GE Money a finalizat achizitionarea pachetelor de actiuni detiunute de RAEF in cadrul celor trei companii, respectiv 80% la Ralfi SA, 78% la Leasemart Holding BV si 60% la Domenia Credit SA. GE Money a achizitionat de asemenea, contra numerar, cota detinuta de Domo Retail S.A. la Ralfi, cota Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare la Domenia Credit, si cotele detinute de Deutsche Investitions – und Entwicklungsgesellschaft gmbH la Domenia Credit si Leasemart. Valoarea totala a actiunilor celor trei companii se ridica la aproximativ 140 milioane Euro (178 milioane USD).
Tranzactia pune la dispozitia GE Money o platforma solida care urmeaza sa sustina dezvoltarea viitoare a activitatilor acestei divizii in Romania. Tranzactia este aliniata la strategia de afaceri a companiei, care urmareste extinderea ofertei de servicii financiare in Europa Centrala si de Est.

Cele trei companii achizitionate sunt lideri in segmentele de piata in care activeaza (specialistul #2 in credite de consum, compania independenta de leasing #1, specialistul #1 in credite ipotecare). Ralfi (Estima Finance) furnizeaza servicii financiare pentru populatie prin intermediul a 700 puncte de vanzare, incluzand 110 magazine Domo de vanzare de aparatura electronica si electrocasnica in regim de retail. Motoractive ofera finantare de tip leasing pentru achizitionarea de automobile si echipamente prin intermediul celor 12 birouri regionale si prin diverse programe destinate comerciantilor. Domenia Credit ofera credite ipotecare prin intermediul a 9 agentii teritoriale. Ralfi, Motoractive Leasing si Domenia Credit au in total un numar de 475 angajati.

Comentand aceasta tranzactie, Dmitri Stockton, Presedinte si CEO al GE Money in Europa Centrala si de Est, a declarat: “Aceasta achizitie reprezinta o noua etapa a expansiunii GE in Europa Centrala si de Est. Romania are la ora actuala o economie in plina expansiune iar aceasta investitie ne ofera oportunitatea de a dezvolta o platforma dinamica de servicii financiare destinate populatiei. Am fost profund impresionati de realizarile managementului si ale angajatilor pana in prezent, in construirea unor companii de top pe segmentele respective de piata.

Suntem nerabdatori sa dezvoltam o companie care sa se bucure de un succes si mai mare si care sa ofere clientilor, comerciantilor si distribuitorilor solutii unice, elaborate in functie de necesitatile financiare ale acestora”.  “Am infiintat aceste trei companii pentru a satisface nevoile presante ale pietei de servicii financiare din Romania,” a declarat Horia Manda, RAEF Senior VP si Chief Investment Officer “si le-am dezvoltat intr-o perioada in care conditiile nu erau intotdeauna favorabile dintr-o perspectiva macroeconomica. Prin semnarea acestei tranzactii, companiile noastre au devenit parte componenta a reputatei divizii de servicii financiare a GE, fapt care ne bucura foarte mult. Avem incredere ca excelentele noastre echipe de management vor face posibila implementarea planurilor ambitioase ale GE in Romania si in regiune. Aceasta tranzactie este un element de referinta pentru RAEF, al carui obiectiv este sa fie un catalizator pentru afacerile si investitiile straine in Romania".

GE Money a inregistrat o crestere puternica in Europa, in ultimul deceniu. In prezent, opereaza in 23 de tari europene si detine active in valoare de aproximativ 73 miliarde USD, in intreaga regiune. In Europa Centrala si de Est, GE Money detine banci si platforme de servicii financiare pentru consumatorii din Polonia, Ungaria, Republica Ceha, Slovacia, Rusia si Turcia. Investitia GE Money reprezinta a doua operatiune, ca importanta, a GE in Romania.

Domenia Credit: specialistul creditelor ipotecare

Noi credem ca avem expertiza si menirea de a consacra standardele in sectorul creditului ipotecar iar printr-o atitudine corecta in toate privintele sa asiguram clientilor nostri accesul eficient la caminul dorit. In acest fel ne vom asuma si responsabilitatea sociala de a crea o comunitate de proprietari si de oameni cu respect de sine.

Domenia Credit S.A. este o societate de credit ipotecar care a fost infiintata la sfarsitul lunii februarie 2003, avand ca scop facilitarea unui acces rapid si in conditii avantajoase la credite ipotecare (achizitie, renovare, construire de locuinte si achizitie teren pentru construire locuinta). Societatea are un capital social subscris si varsat echivalent a 7,5 milioane USD.

Pana in prezent, Domenia Credit a acordat credite in valoare de peste 40 milioane USD, creditele fiind destinate cetatenilor romani pentru achizitia de locuinte sau teren pentru construire locuinte, renovarea/finisarea si construirea de locuinte. In prezent Domenia Credit asigura acoperire teritoriala prin birouri proprii in 9 orase (Bucuresti, Brasov, Arad, Cluj-Napoca, Constanta, Iasi, Oradea, Sibiu, Timisoara) iar prin intermediul colaboratorilor in aproape toate regiunile tarii.

In decembrie 2004, Domenia Credit a devenit membra a Federatiei Europene a Creditului Ipotecar (European Mortgage Federation). Domenia Credit a implementat inca din 2004 oferta de credit in standard european „European Standardized Information Document”, fiind prima institutie de credit care prezinta clientilor in aceasta forma transparenta toate costurile legate de creditul ipotecar.
Realizarile Domenia Credit pana in prezent:

1.    Implicarea activa si constructiva in dezvoltarea unui standard de creditare ipotecara bazat pe practica internationala si locala, precum si in dezvoltarea cadrului legislativ aferent pietei ipotecare. Implicarea societatii noastre isi gaseste recunoasterea in pachetul legislativ aprobat recent de Parlamentul Romaniei, care contine modificari la Legea 190/1999 a Creditului Ipotecar, si trei noi legi extrem de importante care vor asigura viitorul creditarii ipotecare prin accesul creditorilor la fonduri mai ieftine si cu maturitati mai mari, Legea Obligatiunilor Ipotecare, Legea Securitizarii Creantelor si Legea Bancilor de Credit Ipotecar.

2.    Recunoasterea constanta din partea clientilor nostri a calitatii serviciilor pe care le oferim, marturie stand atat scrisorile de multumire primite cat si evaluarile facute la fiecare credit acordat.

Produsele de credit oferite sunt flexibile, Domenia Credit asigurand consultanta tehnica, juridica si financiara de-a lungul intregului proces de creditare:

•    Creditul pentru achizitie de locuinta;
•    Creditul pentru achizitie teren pentru construire de locuinta;
•    Creditul pentru renovare/ finisaj de locuinta;
•    Creditul pentru construire de locuinta;
•    Credit punte pentru finantarea temporara a avansului necesar achizitionarii unei locuinte sau inceperii unei constructii.

Cateva motive pentru a alege Domenia Credit ca finantator:

•    aprobari rapide de la depunerea documentatiei necesare (pentru situatii standard)
•    flexibilitate foarte mare in calculul veniturilor eligibile (se iau in calcul toate veniturile constante ale familiei, nu numai ceea ce apare pe cartea de munca ci si venituri din prime, comisioane, diurne, colaborari, activitati independente, chirii, dividende etc.)
•    Domenia Credit asigura consultanta tehnica, juridica si financiara de-a lungul intregului proces de creditare, oferind solutii la situatiile cele mai complicate ce necesita o evaluare atenta a riscului pe care si-l asuma solicitantul si ajutandu-l sa beneficieze de o investitie imobiliara sigura.
•    nu este necesara identificarea locuintei inainte de a solicita un credit de achizitie de locuinta; analiza se face pe baza veniturilor familiei si se aproba un credit maxim dupa care, clientul are la dispozitie un termen rezonabil pentru a-si gasi o locuinta.
•    in cazul creditelor pentru construirea de locuinte, precalificarea clientului si aprobarea creditului se face inainte de inceperea lucrarilor, eliminandu-se astfel riscul de nefinalizare a constructiei din lipsa de finantare.

Motoractive Leasing, cea mai mare companie de leasing independenta din Romania

Motoractive s-a impus pe piata ca un partener de incredere pentru cei mai importanti furnizori de vehicule si echipamente din Romania. Motoractive Leasing a semnat primele contracte in anul 1999, pana in acest moment suma finantata depasind 300 milioane de euro. Compania ofera finantari de tip leasing pentru mai mult de 15.000 de clienti, persoane juridice, persoane fizice si persoane fizice autorizate.

Motoractive Leasing se adreseaza in principal segmentului corporatist care reprezinta cca 70% din total portofoliu, dar in acelasi timp numarul persoanelor fizice care beneficiaza de serviciile firmei a crescut constant ajungand azi la 30% din numarul total de clienti. Serviciile din portofoliu sunt reprezentate in special de finantarea vehiculelor (90%), dar exista o preocupare permanenta pentru cresterea ponderii finantarilor de echipamente.

De la intrarea pe piata Motoractive a obtinut finantari de la peste 15 banci si institutii financiare, atat din tara, cat si din strainatate. In perioada 2005-2006, Motoractive a dezvoltat o retea nationala de 13 birouri -Bucuresti, Bacau, Brasov, Constanta, Cluj, Craiova, Galati, Iasi, Oradea, Pitesti, Ramnicu Valcea, Targu Mures si Timisoara – care au contribuit in mod decisiv la cresterea volumului de vanzari.

In primele opt luni ale anului 2006, compania si-a continuat ritmul rapid de dezvoltare din anii precedenti, inregistrand o crestere cu 75% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Au fost semnate peste 6.000 de contracte pentru bunuri cu o valoare totala de 90 milioane euro. Profitul net inregistrat a fost de 3.3 milioane euro, iar activele totale au depasit 140 milioane euro. Motoractive Leasing este una dintre companiile cu cea mai solida capitalizare de pe piata romaneasca, avand un nivel al Activelor Nete de circa 17 milioane euro. Nu in ultimul rand, succesul Motoractive se datoreaza unei echipe tinere si dedicate, precum si unui management cu multa experienta in domeniul seviciilor financiare, compania avand la ora actuala un numar de peste 120 de angajati.

Principalele realizari Motoractive Leasing in 2005 si 2006:

•    In septembrie 2005, Motoractive a devenit prima firma de leasing din afara segmentului bancar invitata sa faca parte din Asociatia de Leasing si servicii Financiare neBancare. Acest lucru reprezinta o recunoastere a pozitiei si reputatiei de care compania se bucura pe piata romaneasca.

•    In octombrie 2005 a semnat primul imprumut sindicalizat in valoare de 30 milioane euro obtinut vreodata de catre o firma de leasing din Romania, atras atat de pe piata bancara romaneasca, cat si de pe cea internationala. Imprumutul a fost urmat in august 2006 de o noua sindicalizare de 50 milioane de euro.

•    Tot in 2005, la sfarsitul lunii noiembrie, Motoractive a primit certificarea de conformitate a sistemului sau de management al calitatii cu standardul ISO 9001:2000 de la Societatea Romana pentru Asigurarea Calitatii, ca o garantie a calitatii serviciilor furnizate de companie.

•    In noiembrie 2005, compania a lansat pe piata un nou serviciu, bazat pe internet (www.leasing-online.ro), serviciu menit a spori viteza de raspuns catre clienti, a le oferi controlul asupra procesului de finantare si chiar a elimina drumurile la sediul companiei. Orientarea catre client reprezinta una dintre valorile de baza pentru Motoractive.

•    Anul trecut Motoractive a semnat un acord de imprumut cu KfW, devenind astfel prima companie de leasing din Romania care a obtinut un credit de la prestigiosul grup bancar german.

•    In anul 2006, ca o recunoastere a performantelor deosebite si a pozitiei pe piata, Motoractive a devenit membra a GE Money, fiind achizitionata impreuna cu Domenia si Ralfi de catre GE Capital Corporation.

Estima Finance propune o abordare inovativa a pietei creditului de consum

RALFI IFN SA (Estima Finance) este o companie de top pe piata creditului de consum din Romania cu peste opt ani de traditie si experienta in domeniu. Compania a demonstrat o abordare inovativa, remarcandu-se ca pionier al pietei creditului de consum, modeland permanent piata prin lansarea unor noi produse de creditare, impunerea unor conditii mai flexibile de acordare a creditelor si simplificarea documentatiei necesare.

Activand in domeniul non-bancar Estima Finance a exploatat cu succes trendul ascendent al finantarii consumului din ultimii ani, compania marindu-si portofoliul de 3,5 ori in 2004 fata de 2003. In anul 2005, nivelului vanzarilor a atins deja de trei ori valoarea vanzarilor realizate la nivelul intregului an precedent.

Estima Finance a acordat credite unui numar de peste 250.000 de beneficiari, a incheiat parteneriate cu peste 700 de comercianti din domenii precum electrocasnice, mobila, IT, GSM sau amenajari interioare. Produsele de creditare ale societatii sunt oferite in peste 1.300 de magazine.

In prezent compania are peste 350 de angajati (fata de aproximativ 240 de angajati in august 2005) si isi desfasoara activitatea in doua centre operationale (Bucuresti si Cluj) avand peste 100 de birouri de creditare amplasate la partenerii comerciali.

Etape ale dezvoltarii

•    Implicarea Fondului Romano-American de Investitii (RAEF) in 2003, ca actionar majoritar al SC RALFI IFN SA, a reprezentat inceputul unei perioade de dezvoltare accelerata.

•    In 2004, RALFI IFN SA a incheiat un parteneriat strategic cu DOMO Retail SA, unul dintre primii trei retaileri de aparatura electrocasnica din Romania, ce detine la nivel national peste 110 de magazine in 70 de orase.

•    Tot anul 2004 este cel care marcheaza lansarea noului brand Estima Finance. Relatia Estima Finance cu DOMO a oferit oportunitatea unei expansiuni la nivel national a companiei, pentru a raspunde nevoilor acute ale pietei pe canale precum reteaua de magazine DOMO.

•    In 2005, Estima Finance si-a majorat capitalul social de la 4.477.023 USD la 9.117.800 USD. De asemenea, in 2005, Estima Finance a lansat oferta de vanzare de obligatiuni in valoare de 15 milioane RON, cea mai mare emisiune de obligatiuni in moneda locala facuta pana la momentul respectiv de o institutie financiara non-bancara.

•    Anul 2006 marcheaza o noua etapa in evolutia companiei. Estima Finance a devenit membra a GE Money, unul din cei mai mari jucatori la nivel mondial in finantarea persoanelor fizice, fiind achizitionata impreuna cu Domenia si Motoractive de catre GE Capital Corporation.

Evolutia ascendenta a fost posibila datorita strategiei companiei care vizeaza o dezvoltare atat extensiva cat si intensiva.
Dezvoltarea extensiva vizeaza abordarea unor noi sectoare de retail (IT&multimedia, echipamente termice si de aer conditionat, mobilier, amenajari interioare) sau a unor noi canale de distributie (telemarketing , direct mailing , internet)
Cresterea intensiva vizeaza dezvoltarea continua a noi produse de finantare pentru atragerea unor segmente de clienti.

Estima Finance este un partener de incredere, asigurand sprijin in dezvoltarea vanzarilor partenerilor prin oferirea unui sistem de creditare eficient si performant prin diferite modele de parteneriat in functie de specificul de activitate al partenerului dupa cum urmeaza:

•    Infiintare de birouri de credit direct in magazinele partenerilor, oferind servicii specializate de creditare prin personal propriu si asigurand managementul intregului proces de creditare.

•    Mandatarea partenerilor pentru acordarea creditelor de consum prin intermediul personalului partenerului. In acest caz Estima Finance asigura instalarea aplicatiei specifice (support tehnic), training-ul personalului implicat, suport pentru actul de creditare, managementul procesului de creditare dupa originarea contractului de credit in magazin si asigurarea finantarii dosarului de credit.

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos