Schimbari majore in topul bancilor dupa primele 9 luni

Schimbari majore in topul bancilor dupa primele 9 luni

Clasamentul bancilor dupa active a suferit schimbari importante dupa primele 9 luni ale acestui an. Aceste modificari s-au inregistrat pe pozitiile din afara podiumului, primele 3 locuri ramanand, deocamdata, inaccesibile pentru ceilalti jucatori. Incepand insa de la locul patru dupa active, lucrurile stau diferit fata de sfarsitul anului trecut. Banca Transilvania a fost depasita de

Clasamentul bancilor dupa active a suferit schimbari importante dupa primele 9 luni ale acestui an. Aceste modificari s-au inregistrat pe pozitiile din afara podiumului, primele 3 locuri ramanand, deocamdata, inaccesibile pentru ceilalti jucatori. Incepand insa de la locul patru dupa active, lucrurile stau diferit fata de sfarsitul anului trecut. Banca Transilvania a fost depasita de Alpha Bank la active, locul patru al UniCredit Tiriac este in pericol, in timp ce Volksbank avanseaza rapid.

Locul 5 la sfarsitul anului trecut, Banca Transilvania a fost depasita la capitolul nivel al activelor de Alpha Bank. Astfel, BT a inregistrat dupa primele 3 trimeste active de 11,4 mld. lei (aproximativ 3,4 mld. euro), in crestere 41% fata de sfarsitul lui 2006, cand detinea active in valoare de 8,1 mld. lei (2,4 mld. euro) si o cota de piata de 4,7%. Activele Alpha Bank la noua luni au ajuns la 3,7 mld. euro, ceea ce este echivalent, potrivit calculelor bancii, cu o cota de piata de 5,8%.  Cresterea inregistrata de Alpha Bank pe cele trei trimestre este de 75%, de trei ori mai rapida decat cresterea pietei, dupa cum precizeaza banca, si de aproape doua mai rapida decat evolutia inregistrata in aceeasi perioada de activele BT. In comparatie cu sfarsitul anului trecut, cota de piata a Alpha Bank s-a marit cu aproape 1,7 puncte procentuale. Banca ocupa la 31 decembrie 2006 locul 8 in topul bancilor dupa active, avand o cota de piata de 4,15%.  Aceste evolutii ale grecilor de la Alpha Bank se datoreaza in buna masura implicarii pe segmentul proiectelor imobiliare de mare anvergura.

Cu aceste evolutii, cele Alpha Bank si BT ameninta pozitia a patra detinuta de Unicredit Tiriac in prima jumatate a anului. Banca nu a publicat inca rezultatele la 9 luni, insa, in lumina evolutiei activelor inregistrata la 6 luni, este posibil sa fi pierdut locul 4 din topul bancilor dupa active. La sfarsitul primului semestru, activele UniCredit Tiriac erau de 11,303 miliarde lei, in scadere cu 4% fata de perioada similara a lui 2006.

In ceea ce priveste Bancpost, locul 6 la finalul anului trecut, datele financiare publicate de banca-mama aratau o dublare a soldului creditelor acordate de subsidiarele din Romania, pana la 2,8 mld. euro la sfarsitul primelor noua luni. Raportul Eurobank privind rezultatele inregistrate la finalul trimestrului trei precizeaza ca activele subsidiarelor din Romania sunt de 4 mld. euro. Pe langa Bancpost, Eurobank detine la noi alte 10 companii, care isi desfasoara activitate pe domenii precum leasing, asigurari, pensii private, fonduri sau credit de consum. Bancpost inregistra la finalul anului trecut active de 2,3 mld. euro si o cota de piata de 4,5%. Potrivit declaratiilor din urma cu doua luni ale CEO-ului Manuela Plapcianu, obiectivul pentru anul acesta este majorarea activelor cu 56% si pozitionarea pe locul 5 la finalul anului. La sase luni ritmul de crestere al activelor depasise parametrii propusi, fiind de 22,6%, potrivit declaratiilor CEO-ului Bancpost, nivelul acestora apropiindu-se de 3 mld. euro.

Poate cea mai impresionanta evolutie a cunoscut-o Volksbank, care si-a dublat activele in primele 9 luni ale anului. Valoarea acestora a ajuns la 2,7 mld. Euro, fata de aproape 1,4 mld. euro cat inregistra la sfarsitul anului trecut. Potrivit oficialilor Volksbank, cota de piata a bancii la finalul trimestrului al treilea a ajuns la 4%. Banca a urcat in prima jumatate a anului un loc in clasamentul bancilor, de pe 11 pe 10, iar in trimestrul trei a depasit si CEC, incheind aceasta perioada pe locul 9. Gerald Schreiner, presedintele Volksbank, estimeaza ca activele bancii vor creste pana la sfarsitul anului pana aproape de 3 mld. euro, ceea ce va permite bancii sa se pozitioneaza pe pozitia a opta.
Cei de la CEC au incheiat primele 9 luni cu active de aproape 8,9 mld. lei (2,6 mld. euro), in crestere cu aproape 30% fata de sfarsitul lui 2006. ING Bank, care ocupa anul trecut pozitia a VII-a dupa activel, cu un nivel de 2,1 mld. euro, nu si-a prezentat inca rezultatele trimestriale.  

Bogdan Popescu

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos