credius.ro

Scaderea ratingului poate deprecia leul si creste costul finantarii externe, spun analistii

28 octombrie 2008

Scaderea ratingului Romaniei de catre S&P ar putea duce la deprecierea puternica a leului, aflat deja sub presiune, iar pe termen mai lung va scumpi finantarea externa, ceea ce s-ar putea reflecta in temperarea mai abrupta a cresterii economice in 2009, spun analistii.
Directorul de investitii al InterAmerican Fond de Pensii, Radu Craciun, se asteapta la o depreciere puternica a leului si nu exclude interventii neasteptate ale BNR, "prin majorari succesive ale dobanzii cheie, chiar si intre sedintele de politica monetara", care sa impiedice cursul de schimb sa depaseasca pragul de 4 lei/euro.

El estimeaza o majorare a dobanzii cheie la urmatoarea sedinta de politica monetara, chiar si cu 0,5 de puncte procentuale si exclude, in aceste conditii, posibilitatea reducerii rezervelor minime obligatorii. "Este o veste extrem de proasta, iar impactul ei va fi destul de dur si nu face decat sa amplifice o situatie economica deja ingreunata", a mai spus, pentru NewsIn, Radu Craciun.

Deficitul bugetar in crestere va fi finantat mai greu

Reducerea ratingului de tara va avea ca efect direct o majorare a costului finantarii deficitului bugetar, deja in crestere, atentioneaza analistii. "Vestea duce automat la majorarea costurilor pentru emisiunile de eurobonduri ale Romaniei. Va trebui sa vedem cum vom finanta deficitul bugetar in crestere si sper ca infrastructura nu va avea de suferit", a explicat economistul-sef al BCR, Lucian Anghel, pentru NewsIn.

Şi Ciprian Dascalu, trader in cadrul Millennium Bank, considera, ca, pe termen lung, efectele se vor vedea in principal asupra costului finantarii in crestere, iar, pe termen scurt, moneda nationala va suferi o depreciere abrupta.

"Ar putea fi nevoie de ajustari bruste pentru a contracara efectele, in contextul adancirii deficitului bugetar. Romania nu a stiut sa profite de atatia ani de exuberanta ca sa isi puna lucrurile la punct, iar acum suporta consecintele", a mai spus Dascalu.

De asemenea, traderul Millenium Bank se asteapta la o temperare a cresterii economice pentru anul urmator. "Initial estimam o crestere economica de 4,5%. Este greu de spus cat va fi acum, insa, oricum, impactul nu este direct".

Majorarile salariale, un argument principal in decizia S&P

Economistul-sef al BCR considera ca decizia S&P, luata la scurt timp dupa ce presedintele Traian Basescu a anuntat ca a promulgat legea majorarii salariilor din invatamant, a venit ca o penalizare a "unor masuri nesanatoase din punct de vedere macroeconomic". Pe termen lung, insa, Anghel considera ca Romania va reveni la "investment grade", calificativ important pentru atragerea investitiilor straine de un stat.

"Nu stiu daca aceasta revenire se va intampla in 2009, insa, pe termen lung, consider ca vor reveni asupra ratingului. Pe de alta parte, ne asteptam si la alte cereri pentru majorari salariale", a spus Anghel.

Totodata, Anghel considera ca reducerea ratingului de tara nu e 100% explicabila, avand in vedere ca, daca s-a plecat initial de la ideea unui deficit de cont curent in crestere, anul acesta indicatorul a scazut ca pondere in produsul intern brut. "De asemenea, intre Romania si Bulgaria, decalajul a devenit deja destul de mare", a completat Anghel.

In primele opt luni ale acestui an, deficitul de cont curent al Romaniei a crescut nesemnificativ, cu 1,55% pana la 10,006 miliarde euro, de la 9,853 miliarde euro in acelasi interval din 2007, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). In primul semestru al anului, economia Romaniei a crescut cu 8,8%, produsul intern brut ajungand la 195,8 miliarde lei (53,3 miliarde euro).

"Mi se pare o decizie nejustificata, daca ne uitam la Ungaria, o tara cu un rating mai ridicat, dar cu o situatie economica mult mai proasta. Oricum, impactul va fi extrem de negativ pentru Romania", a declarat, pentru NewsIn, economistul-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru.

Europarlamentarul Daniel Daianu considera, insa, ca principalul avantaj al Ungariei este "un deficit de cont curent mult mai redus".

"Motivul pentru care Ungaria are un rating de tara mai ridicat este deficitul de cont curent, la jumatate fata de al Romaniei. In plus, statul vecin are un istoric de rating mai bun ca Romania", a spus Daianu, pentru NewsIn.

Scaderea ratingului de tara ar putea speria investitorii, insa Romania pastreaza avantajul unei piete in crestere

Referitor la efectul asupra investitiilor straine, Radu Craciun considera ca decizia va duce la "iesiri importante de capital, care vor pune presiune asupra cursului", in conditiile in care Romania e mult mai conectata decat in trecut la mediul financiar international.

Pe de alta parte, Lucian Anghel se asteapta la un impact nesemnificativ asupra investitiilor straine. "Avem avantajul unei piete in crestere fata de alte tari. Impactul crizei financiare mondiale va fi mai redus fata de alte state, iar investitiile vor fi, in continuare, sustinute, mai ales daca ne referim la investitorii strategici", a adaugat Anghel.

Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a anuntat, luni, ca a coborat cu o treapta ratingurile Romaniei pentru imprumuturile in valuta, de la 'BBB-/A-3' la 'BB+/B', si pentru creditele in lei pe termen lung, la 'BBB-', ca urmare a riscurilor legate de finantare. In schimb, agentia a mentinut ratingul 'A-3' pentru imprumuturile in lei pe termen scurt. Calificativul pentru transfer si convertibilitate a fost coborat la 'BBB+', de la 'A-'. Ratingurile au perspectiva negativa.

Dupa decizia de coborare a ratingurilor, leul s-a depreciat peste 7 bani (2%) in mai putin de o jumatate de ora, pana la 3,7650 lei/euro, insa ulterior a recastigat o parte din terenul pierdut, fiind cotat cu 3,73 lei/euro in jurul orei 18:00.

Sursa: NewsIn

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2023 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro