credius.ro

Scaderea dobanzilor va spori apetitul romanilor pentru risc

24 mai 2007

Tendinta descrescatoare a nivelului dobanzilor de pe piata monetara este prognozata sa conduca la o reorientare a populatiei de la investitii mai putin riscante, la investitii cu grad mai mare de risc, ca actiunile sau fondurile de investii, apreciaza analistii UniCredit. Astfel de plasamente permit obtinerea unor randamente mai ridicate decat depozitele bancare.

Investitiile in actiuni listate si fonduri mutuale isi vor mentine un ritm de crestere ridicat in 2007, acesta urmand sa intre intr-un proces de incetinire in 2008 si 2009. Importanta fondurilor mutuale va spori in anii urmatori, apreciaza studiul UniCredit, ritmul anual de crestere al acestora fiind estimat la 61% pentru urmatorii 3 ani.

Cea mai promitatoare evolutie o va avea insa economisirea pe termen lung, aici fiind vorba in primul rand de fondurile de pensii. Potrivit analistilor UniCredit Group, activele fondurilor de pensii (atat cele obligatorii, cat si cele facultative) vor creste cu 54% pana in 2009, in conditiile in care valoaea lor anul viitor va fi de 300 milioane de euro.

Pe pilonul II, cel al pensiilor private obligatorii, populatia va incepe contributia din prima zi a anului viitor. In prealabil, in perioada august-decembrie 2007, toti angajatii cu varste de pana la 35 de ani sunt obligati sa aleaga un fond de pensii private obligatorii la care sa contribuie.
 
Activitatea de colectare a contributiilor pe Pilonul III incepe din luna mai a acestui an. La jumatatea lunii, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private a aprobat primele trei fonduri de pensii private facultative. Cele trei fonduri sunt ING Clasic (administrat de ING Asigurari de Viata), AZT Moderato (administrat de Allianz-Tiriac Pensii Private) si Pensia mea (administrat de Aviva Romania). Prin aceste produse pot economisii toti cei cu varsta de pana la 52 de ani, contributia lunara maxima fiind de maxim 15% din venitul brut. 

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro