Firmele din comert si imobiliare ar putea resimti cel mai acut impactul scaderii accesului la finantare, deoarece acestea folosesc mult mai intens resursele bancilor comparativ cu valoarea adaugata creata, potrivit raportului anual privind stabilitatea financiara elaborat de BNR. Pe de alta parte, raportul precizeaza ca dificultatea mentinerii finantarii externe ar afecta cel mai tare companiile din imobiliare si industria prelucratoare.
BNR subliniaza in raport ca accesul la finantarea bancara s-a imbunatatit in 2008, atat pe segmentul companiilor, cat si pe cel al populatiei, insa sfarsitul anului 2008 ar putea marca o inversare in tendinta, pentru ca a avut loc o inasprire accentuata a conditiilor si termenilor de acces la creditare. "Numarul companiilor care au primit credite de la institutii financiare (autohtone sau straine) a ajuns la 16% din totalul companiilor active din Romania in martie 2009, fata de circa 8% in 2005. Numarul inca mic al companiilor care se imprumuta, precum si rolul semnificativ al acestora pentru economie demonstreaza ca diminuarea finantarii ar putea avea consecinte negative importante", se mai arata in raport.
Datele bancii centrale arata ca IMM-urile au contabilizat peste doua treimi din creditul acordat de bancile romanesti, in conditiile in care contribuie cu doar circa 50% la formarea valorii adaugate brute. Aceste firme au acces bun si la finantarea externa, cu o pondere de 45% din datoria externa pe termen mediu si lung, respectiv 53% din creditul pe termen scurt, la finele anului 2008. Potrivit BNR, companiile care produc bunuri ce incorporeaza valoare adaugata mare apeleaza mai putin la finantarea interna, comparativ cu valoarea creata pentru economie, iar necesarul de resurse este suplinit prin apelarea la creditarea externa, in special pe termen scurt.
Banca Nationala evidentiaza ca firmele care au valoare adaugata mare detin 14% din datoria externa pe termen scurt, finantarea de pana la un an reprezentand 20% din totalul imprumuturilor contractate de aceste companii, in timp ce media pe economie este de 8%. "In conditiile diminuarii importante a accesului la resursele externe, exista riscul ca impactul asupra firmelor ce produc bunuri cu valoare adaugata mare sa fie consistent. Aceste companii au dovedit pana in prezent ca-si onoreaza bine serviciul datoriei (rata restantelor la creditele bancare interne a fost de 2,6%, in timp ce media in economie era de 2,7%, decembrie 2008), ceea ce mai reduce din riscul nereinnoirii liniilor de finantare", se mai arata in raport. Potrivit BNR, rolul sectorului bancar autohton, care acorda aproximativ 66% din necesarul total de finantare, ar putea sa creasca in conditiile actuale de diminuare a accesului la resursele externe.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro