credius.ro

Scade capacitatea romanilor de a-si cumpara o locuinta

1 iulie 2008

Desi tranzactiile si creditele ipotecare inregistreaza cresteri impresionante ale volumelor, tot mai putini romani isi permit sa-si achizitioneze o locuinta, fie prin credit sau alte surse de finantare. Concluziile prezentate de Banca Nationala in Raportul de Stabilitate Financiara pe 2008 consemneaza o deteriorare a capacitatii de achizitie a unul imobil de catre populatie. Motivul il constituie valoarea imobilelor, al caror ritm de crestere este superior celui al veniturilor. Potrivit datelor BNR, valoarea estimata a imobilelor este de opt ori mai mare decat venitul anual. Cu alte cuvinte, in medie, un roman de rand trebuie sa munceasca opt ani si sa nu cheltuiasca nimic pentru a-si putea cumpara o casa. De asemenea, datele prezentate de Banca Nationala arata ca valoarea medie a unui metru patrat al unei locuinte standard din Bucuresti s-a majorat cu peste 50% in 2007.

Cu toate acestea, arata BNR, „cererea pe piata imobiliara se pastreaza viguroasa”, in timp ce oferta ramane inferioara cererii. In aceste conditii, riscul unei reduceri a valorii imobilelor din Bucuresti este foarte redus, in conditiile in care puterea de cumparare este sensibil mai mare, iar numarul celor care traiesc si muncesc in Capitala se mentine ridicat, arata raportul indicat.

In ceea ce priveste creditele ipotecare, ritmul de crestere al acestora a urmat dinamica preturilor. Fata de 2006, in 2007 volumul imprumuturilor pentru locuinta s-a majorat cu 55%. Numarul acestor imprumuturi (54.000 in 2007) este insa in continuare foarte redus (de peste 9 ori mai mic) decat numarul de tranzactii imobiliare incheiate in piata.

Apetitul populatiei pentru creditele in valuta, risc pentru banci

Pe de alta parte, analiza Bancii Nationale evidentiaza riscurile generate de indatorarea in valuta a populatiei. Astfel, creditele in valuta ale populatiei depasesc depozitele in aceste devize, iar fluctuatiile cursului pot genera probleme la nivelul rambursarii imprumuturilor.

„Riscul valutar apare in cazul unei deprecieri importante a leului, pentru ca, structural, populatia este neacoperita natural la acest risc. Riscul poate fi mult mai important, datorita probabilei asimetrii a deţinerilor de active si pasive in valuta in randul populatiei”, se arata in raport.

De asemenea, BNR subliniaza comportamentul populatiei de a trai pe datorie, in conditiile in care persoanele fizice sunt debitor net fata de sistemul bancar. Din cauza apetitului ridicat al populatiei pentru creditele in valuta, un astfel de comportament reprezinta un risc ce s-ar putea rasfrange si asupra bancilor, tinand cont de reducerea accesului la surse alternative de finantare, precum piata interbancara autohtona si cea externa.

„Indatorarea s-a accentuat in 2007”, arata raportul, in conditiile in care ponderea creditului acordat populatiei a urcat la 17,7% in 2007, pe fondul unei strategii puternic orientate catre retail a bancilor. Banca Nationala reclama atentie in ceea ce priveste serviciul datoriei populatiei, intrucat nivelul ridicat al acestuia sporeste riscurile. Acest indicator, reprezentand ponderea ratele platite de populatie catre institutiile de credit din venitul disponibil, a urcat rapid, la 16%, de la 11% in 2006.

„Ritmul de crestere a veniturilor a fost de 21%, in timp ce serviciul datoriei s-a majorat cu 76% in 2007. Evolutia s-a manifestat pe fondul unui optimism semnificativ al populatiei privind situatia sa financiara pe urmatoarele 12 luni, precum si asupra perspectivelor somajului (care au atins chiar minime istorice in 2007). Acest optimism poate alimenta în continuare cererea de credit”, noteaza raportul BNR. 

Bogdan Popescu

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro