credius.ro

Satele pot deveni noul camp de lupta al competitiei intre banci

2 martie 2007

Guvernul va acorda un sprijin financiar de 50 de euro pentru hectarul de teren agricol. Pentru a beneficia insa de aceasta subventie, agricultorii vor trebui sa indeplineasca mai multe conditii, printre care si obligatia de a avea deschis un cont curent la o banca. Regulile europene prevad ca spijinul financiar acordat sa fie varsat in contul beneficiarului, adica al agricultorului.

De la inceputul lunii martie si pana la jumatatea lui mai, fermierii trebuie sa depuna cererea de solicitare a subventiei. Iar la solicitarea acestui ajutor trebuie sa demonstreze cu acte ca au deschis un cont la o banca comerciala. Ceea ce pentru multi dintre ei – in special agricultorii mici - s-ar putea sa fie destul de greu, intrucat nu au un astfel de cont si nu sunt familiarizati deloc cu bancile. De asemenea, prezenta bancilor in zonele rurale este aproape inexistenta. „In mediul rural, prezenta bancilor este foarte slaba”, este de parere presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea. Domnia sa arata ca, in afara de o serie de agentii CEC, la nivelul satelor si comunelor institutiile creditoare de la noi nu sunt prezente. Astfel ca pentru fermieri cea mai apropiata unitate bancara este la cativa zeci de kilometri, adica distanta pana la cel mai apropiat oras „mai rasarit”.

Aceasta hotarare a guvernului, prin care obliga practic fermierul sa-si deschida un cont in banca pentru a putea primi ajutorul de stat, este privita ca o oportunitate de afaceri de catre bancheri. Insa presedintele ARB nu crede ca aceasta decizie va impulsiona bancile sa se extinda in zonele rurale. „Nu cred ca managementul bancilor stau si analizeaza posibilitatea de a deschide in perioada apropiata cateva zeci de sucursale la sate”, afirma Ghetea. Chiar daca nu se va demara curand extinderea la nivelul comunelor si satelor, bancile au demonstrat ca exista posibilitatea de a ajunge si la clientii din zonele „profunde” ale Romaniei. Un astfel de program a demarat ProCredit Bank anul trecut, cand a folosit „agro-microbuzul rosu” pentru a promova produsele bancare in zonele rurale. De asemenea, presedintele BRD, Patrick Gelin a anuntat ca banca a initiat un proiect prin care urmareste analizarea potentialului de afaceri din zonele rurale, care se va intinde pe un an. „Deschidem agentii mici in mediul rural pentru a testa modul in care reactioneaza populatia de aici”, explica seful BRD.

Interesul pentru extinderea afacerilor in sate si comune se manifesta la nivelul bancilor, insa momentul nu este inca oportun. Iar bancherii nu cred ca acest lucru se va intampla in viitorul apropiat. „In planurile de dezvoltare a unor banci exista intentia de a merge si la sate, de a merge si in zonele rurale, in ideea ca acolo intr-o zi vor fi si afaceri profitabile legate de activitatea din agricultura. Nu cred ca acest lucru se va intampla intr-un viitor foarte apropiat. Mai sunt multe lucruri de pus la punct din punct de vedere legislativ”, este de parere Radu Ghetea. Desi in cateva luni nu vom vedea unitati bancare in satele Romaniei, in mod sigur fermierii vor fi o clientela foarte interesanta pentru institutiile creditoare. „Estimez ca intr-un orizont de timp de 2-3 ani, campul de bataie al competitiei bancare se va muta de la orase la sate”, a precizat presedintele ARB. 

Bogdan Popescu
[email protected]

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro