Saptamana viitoare bancile prezinta BNR propunerile de modificare a normelor de creditare

Saptamana viitoare bancile prezinta BNR propunerile de modificare a normelor de creditare

Saptamana viitoare bancherii vor prezenta oficial Bancii Nationale propunerile de modificare a regulamentului de creditare a populatiei. Desi nu au fost inca finalizate, lista propunerilor se centreaza pe ideea unei abordari distincte a creditelor ipotecare de cele de consum, pe de o parte, si a celor cu ipoteca fata de cele negarantate, pe de alta

Saptamana viitoare bancherii vor prezenta oficial Bancii Nationale propunerile de modificare a regulamentului de creditare a populatiei. Desi nu au fost inca finalizate, lista propunerilor se centreaza pe ideea unei abordari distincte a creditelor ipotecare de cele de consum, pe de o parte, si a celor cu ipoteca fata de cele negarantate, pe de alta parte.

"Asociatia Romana a Bancilor va prezenta in cursul saptamanii viitoare BNR propunerile bancilor cu privire la modificarea normelor de creditare. Inca se lucreaza la propunerile de schimbare a normelor de creditare, insa acestea vor cuprinde separarea in regulament a creditelor ipotecare de cele de consum si a celor garantate ipotecar de cele negarantate", a declarat Radu Gratian Ghetea, presedintele ARB si CEC.

Potrivit declaratiilor anterioare ale oficialilor BNR, institutia va analiza in ianuarie 2009 propunerile de bancherilo si oportunitatea modificarii normelor de creditare. Noul regulament de creditare a populatiei a intrat in vigoare in luna octombrie, fiind blamat de unii bancheri pentru franarea creditarii. Reprezentantii BNR au aratat ca, la introducerea noilor norme, s-a convenit cu bancherii analizarea regulamentului si a afectelor acestuia la trei luni dupa aplicare, insa apreciaza ca evolutiile inregistrate pe piata creditarii in ultimele luni ale anului nu sunt reprezentative, din cauza impactului major al crizei. Mai mult, oficialii Bancii Nationale spun ca nu normele au franat piata creditarii, ci chiar bancile, care nu mai dau imprumuturi din cauza lipsei surselor de finantare si a lichiditatilor.

Seful CEC Bank sustine ca relatarile privind blocarea creditarii prezinta o imagine "aproape de fals", admitand insa ca bancile sunt mai restrictive cu clientii, in special pe parte de creditare in valuta. "In perioada urmatoare pot aparea unele probleme la finantarile noi in valuta. Se creaza o imagine aproape de fals cand se spune ca creditarea este blocata. Ea este incetinita, nu blocata", a declarat Ghetea.

"In situatia in care unele societati comerciale raman in urma cu platile la stat ori la furnizori, bancile devin mai atente. Inainte de criza, poate ca se mai trecea cu vederea, insa acum bancile comerciale sunt mai atente, mai restrictive", a mai spus Ghetea.

El a adaugat ca, in prezent, liniile de finantare din strainatate nu mai sunt la nivelul la care erau acum un an si exista si lipsa de lichiditate in piata. 

Sursa: NewsIn

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos