Saga normelor BNR privind creditarea se apropie de sfarsit

Saga normelor BNR privind creditarea se apropie de sfarsit

Cea mai “arzatoare” problema a acestei veri este noul regulament BNR pentru creditarea populatiei. Acum, pe sfarsit de august, se pare ca se va pune punct intregului sir de discutii dintre BNR si bancheri pe aceasta tema si speculatii din partea presei pe marginea prevederilor. In cateva zile, ne asigura reprezentanii Bancii Nationale, va iesi

Cea mai “arzatoare” problema a acestei veri este noul regulament BNR pentru creditarea populatiei. Acum, pe sfarsit de august, se pare ca se va pune punct intregului sir de discutii dintre BNR si bancheri pe aceasta tema si speculatii din partea presei pe marginea prevederilor. In cateva zile, ne asigura reprezentanii Bancii Nationale, va iesi la lumina forma finala a documentului, afisat de BNR pentru dezbatere publica inca de pe 8 iulie.

Pana saptamana viitoare, cand va fi probabil publicat, este posibil sa mai intervina anumite modificari asupra legii. “Noi am cazut de acord asupra unor principii de baza. Am avut, în acest sens, mai multe discutii cu reprezentantii bancilor. Cu toate acestea, forma finala a regulamentului nu a fost inca aprobata. Consiliul de administratie al BNR nu s-a intalnit inca sa aprobe regulamentul, acest lucru urmeaza sa se intample, insa nu avem o data stabilita”, a declarat pentru NewsIn viceguvernatorul BNR, Eugen Dijmarescu.

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, spune ca proiectul regulamentului, in forma lui finala, va fi publicat in Monitorul Oficial pana la sfarsitul acestei saptamani sau la inceputul saptamanii viitoare.

Cel mai probabil, noile norme vor obliga bancile sa ia in calcul venituri majorate cu cel mult 20% fata de cele declarate la Fisc de client in anul anterior. In schimb, se va elimina procedura aplicarii unui stress-test pentru ficare client, insa bancile vor fi obligate sa calculeze un grad de indatorare diferentiat pe tipuri de credite (ipotecare, de consum) si de valuta in care este contractat. De asemenea, rata maxima pe care un client o poate plati bancii nu o va putea depasi pe cea corespunzatore capacitatii maxime de indatorare a acestuia la momentul acordarii creditului. 

Bogdan Popescu

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos