Sa vand sau sa nu vand actiunile BCR? – Asta-i intrebarea!…

Sa vand sau sa nu vand actiunile BCR? – Asta-i intrebarea!…

… pe care multi angajati ai celei mai mari banci din Romania o rostesc ostentativ in ultima vreme. Erste Bank a aruncat manusa, acum decizia le apartine. Hotararea este cu atat mai de greu de luat cu cat oferta inaintata de austrieci suna ca un ultimatum. Ceva de genul: acum ori niciodata. Pentru ca, zic

… pe care multi angajati ai celei mai mari banci din Romania o rostesc ostentativ in ultima vreme. Erste Bank a aruncat manusa, acum decizia le apartine. Hotararea este cu atat mai de greu de luat cu cat oferta inaintata de austrieci suna ca un ultimatum. Ceva de genul: acum ori niciodata. Pentru ca, zic oficialii Erste Bank, salariatii actionari nu vor mai primi o alta oferta. Cum aceasta pare prea transanta, consider ca ori este o greseala de incepator, pentru ca zicala "niciodata sa nu spui niciodata" se aplica cel mai bine in afaceri… si n-ar da prea bine daca anul viitor Erste Bank ar fi nevoita sa revina cu o alta "promotie". Ori, austriecii erau siguri de la inceput de deznodamantul procesului de achizitionare a pachetului de 8% al salariatilor. Tinand cont de faptul ca Erste Bank a cumparat aproape integral actiunile bancilor in care a investit (Cehia – 98%, Slovenia – 100%, Ungaria – 99,62%), este de asteptat ca acelasi lucru sa se intample si in Romania. In aceste conditii, se subintelege ca austriecii nu-si prea permit pasi gresiti. In concluzie: de unde atata siguranta ca au facut o "oferta de nerefuzat"?

Rabdarea da roade!!!

Am discutat cu multi bancheri si specialisti pentru a afla parerea lor. Majoritatea covarsitoare nu vrea sa comenteze decat sub protectia anonimatului. Multi spun acelasi lucru: "N-as vinde, decat daca as avea o nevoie stringenta de bani. Altfel nu!". Unul dintre bancheri ne-a dat chiar o idee exceptionala: "Te uiti la SIF-uri si faci intocmai". Atata timp cat SIF-urile, societati ce au in spate numerosi analisti, specialisti si evaluatori, se tin tare pe pozitii, inseamna ca exista sansa ca Erste Bank sa vina cu o oferta mai buna. Vlad Deliu, analist KD Investments, spune chiar ca banca are perspective serioase de crestere in viitor, ceea ce insemna castiguri substantiale pentru actionari. "Cred ca actiunile BCR vor valora mult mai mult decat in prezent, motiv pentru care ar merita pastrate", ne-a subliniat Vlad Deliu. Nu trebuie insa sa pierdem din vedere faptul ca banul este ochiul dracului. Asa ca este de asteptat sa exista numerosi angajati-actionari dispusi sa vanda. Ce este insa mai bine: sa vinzi cash sau sa schimbi actiunile BCR cu cele Erste Bank? In prima varianta, austriecii platesc 6,5 euro pe o actiune, in timp ce a doua varianta presupune un raport de 6 la 1 (sase actiuni BCR la una Erste). In acest ultim caz, actionarii vor putea vinde imediat jumatate din actiuni la pretul de 7,65 euro, cealalta jumatate urmand sa poata fi vanduta atunci cand actiunile Erste Bank vor fi listate la Bursa din Bucuresti. Lucru care se va intampla in maxim un an, dupa cum au dat asigurari oficialii Erste.

In consecinta, sa vand sau sa nu vand actiunile BCR? Asta-i intrebarea la care astept raspunsurile voastre pe blog: www.dinucornel.ro.  

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos