credius.ro

S-au mai descretit fruntile BNR-istilor

27 martie 2006

Scurt si la obiect... Cam asa se poate vorbi despre conferinta de cateva minute a guvernatorul Mugur Isarescu. Domnia sa a anuntat ca BNR va miza pe aceleasi masuri de politica monetara adoptate in februarie. - Seful BNR a precizat ca Banca Centrala nu va interveni deocamdata prin masuri mai drastice pentru a tempera creditul in valuta, care a inregistrat o diminuare satisfacatoare. Motiv de bucurie pentru bancheri. -

Unul din obiectivele Banci Nationale este, desigur, atingerea tintei de inflatie in acest an. Guvernatorul Bancii Centrale a precizat ca se va intensifica sterilizarea substantiala a masei monetare, cu ajutorul  tuturor instrumentelor si parghiilor disponibile.

COMUNICAT DE PRESA

In sedinta din 27 martie 2006, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat:
• Mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 8,5 la suta pe an;
• Continuarea sterilizarii substantiale a excesului de lichiditate de pe piata monetara prin intermediul operatiunilor de piata.
Consiliul de administratie reafirma ca este pregatit sa utilizeze intregul set de instrumente de care dispune Banca Nationala in vederea atingerii obiectivului de dezinflatie pe termen mediu si consolidarii procesului de convergenta cu Uniunea Europeana.

Analiza evolutiilor recente din domeniile macroeconomic si monetar, precum si a perspectivelor acestora, releva mentinerea procesului de dezinflatie pe traiectoria anticipata, in conditiile in care rata anuala a inflatiei continua sa se situeze in afara intervalului de variatie de +/- 1 punct procentual din jurul tintei de 5 la suta.
In luna februarie 2006, rata anuala a inflatiei s-a situat la nivelul de 8,49 la suta, comparativ cu 8,89 la suta in luna precedenta, pe fondul mentinerii restrictivitatii la nivelul ansamblului conditiilor monetare.

In domeniul financiar, se consemneaza o crestere anuala robusta a masei monetare in sens larg, concomitent cu accelerarea cresterii depozitelor la vedere, precum si continuarea expansiunii creditului neguvernamental, determinata de o intensificare a ritmului de crestere a imprumuturilor in moneda nationala. Este important de mentionat ca masurile de politica monetara si prudentiale adoptate anul trecut de catre BNR au determinat reducerea in continuare a dinamicii creditului in valuta, a carui pondere in creditul neguvernamental total a scazut la 52,3 la suta in luna ianuarie 2006, de la aproximativ 60 la suta in aceeasi perioada a anului 2005.

Adoptarea in luna februarie a unui pachet de masuri de intarire a conditiilor monetare a determinat cresterea ratei dobanzii efective de sterilizare (aceasta situandu-se marginal peste 8 la suta fata de 6,72 la suta in ianuarie 2006). Ratele dobanzilor practicate la depozite de catre institutiile de credit in relatia cu clientii nebancari au crescut usor, in timp ce intensificarea concurentei intre banci pentru cote de piata a determinat reducerea in continuare a dobanzilor la creditele acordate de acestea.
Consiliul de administratie apreciaza ca persistenta, cel putin pe termen scurt, a presiunilor exercitate de cererea interna, dar si perspectiva unor potentiale socuri de natura ofertei (ajustarea preturilor administrate si modificari ale regimului accizelor) impun in continuare o restrictivitate sporita a politicii monetare.

 

Asigurarea unui control adecvat al lichiditatii prin intermediul operatiunilor de piata va conduce la cresterea dobanzii efective la operatiunile BNR catre nivelul de 8,5 la suta. In acelasi timp, impactul majorarii de la 35 la suta la 40 la suta a nivelului ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta ale institutiilor de credit, care a intrat in aplicare din 24 martie, se va evidentia in perioada imediat urmatoare. In aceste conditii, Consiliul de administratie al BNR apreciaza ca restrictivitatea conditiilor monetare va creste in continuare. Pe baza datelor disponibile in prezent, Consiliul de administratie al BNR a decis mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 8,5 la suta pe an si continuarea sterilizarii substantiale a excesului de lichiditate de pe piata monetara prin intermediul operatiunilor de piata. Consiliul de administratie reitereaza ca este pregatit sa utilizeze intregul set de instrumente de care dispune Banca Nationala pentru a contracara presiunile inflationiste si a mentine procesul de dezinflatie pe traiectoria programata, contand totodata si pe sprijinul altor componente ale mixului de politici macroeconomice.

Conform calendarului anuntat, urmatoarea sedinta a Consiliului de administratie al BNR dedicata politicii monetare va avea loc in data de 11 mai 2006, cand va fi analizat noul raport trimestrial asupra inflatiei.

 

Bogdan Popescu

[email protected]

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro