Romanii vor scapa de calaul Biroul de Credit…

Romanii vor scapa de calaul Biroul de Credit…

… chiar daca au datorii la banci. Este adevarat insa ca aceste datorii trebuie sa fie insignifiante. In curand, situatii aberante precum persoane inregistrate ca rau-platnici in baza de date a Biroului de Credit cu datorii de un leu vor disparea. Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea, a anuntat la finele lui 2006

… chiar daca au datorii la banci. Este adevarat insa ca aceste datorii trebuie sa fie insignifiante. In curand, situatii aberante precum persoane inregistrate ca rau-platnici in baza de date a Biroului de Credit cu datorii de un leu vor disparea. Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea, a anuntat la finele lui 2006 ca, din luna februarie a acestui an, bancile si alte institutii vor raporta numai restantele de plata mai mari de 10 lei. La momentul actual, institutiile participante la Biroul de Credit raporteaza toate restantele inregistrate la plata creditelor, indiferent de marimea lor. Decizia de majorare a plafonului de raportare a fost adoptata de curand de Consiliul de Administratie al Biroului de Credit, urmand in perioada urmatoare sa fie adoptate si normele metodologice.

De asemenea, oficialul ARB a precizat ca vor fi adoptate si alte masuri pentru relaxarea conditiilor de raportare la Biroul de Credit. Astfel, se urmareste reducerea  perioadei in care clientii rau-platnici sunt inregistrati in baza de date. "Avem in vedere relaxarea unor conditii, astfel incat oamenii sa poata beneficia de excluderea din bazele de date ale Biroului de Credit cat mai repede", precizeaza Radu Ghetea. La finalul anului trecut, Biroul de Credit primea raportari de la 22 de banci, 6 societati de credit de consum, o societate de leasing si una de asigurari, in baza de date fiind inregistrati aproape 300.000 de debitori. Valoarea totala a restantelor se ridica la aproape 400 milioane de lei, marea majoritate a acestora fiind restante generate de credite de consum. In perioada urmatoare, in sistemul Biroului de Credit vor intra si companii de telefonie mobila si fixa.

Bogdan Popescu
bogdan.popescu@bankingnews.ro

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos