Romanii si cardurile: 2 tranzactii la comercianti in fiecare secunda de Sarbatori

Romanii si cardurile: 2 tranzactii la comercianti in fiecare secunda de Sarbatori

Utilizatorii cardurilor din Romania nu sunt obisnuiti sa foloseasca aceste instrumente bancare ca mijloc de plata la comercianti. Este un adevar care doare cel mai tare. In proportie covarsitoare, romanii folosesc cardurile pentru retragerile de numerar de la ATM-urile bancilor. Acest obicei este cunoscut si de oficialii Visa Europe, care incearca prin toate mijloacele sa

Utilizatorii cardurilor din Romania nu sunt obisnuiti sa foloseasca aceste instrumente bancare ca mijloc de plata la comercianti. Este un adevar care doare cel mai tare. In proportie covarsitoare, romanii folosesc cardurile pentru retragerile de numerar de la ATM-urile bancilor. Acest obicei este cunoscut si de oficialii Visa Europe, care incearca prin toate mijloacele sa schimbe aceasta meteahna mioritica. Si totusi exista si motive de bucurie pentru Visa Europe care a observat ca, in 2009, plata cu cardul la comercianti a devenit un lucru tot mai firesc. O demonstreaza si perioada sarbatorilor de iarna, cand romanii au batut doua recorduri in ceea ce priveste utilizarea cardurilor Visa. Mai exact, 23 decembrie 2009 a fost ziua cu cele mai multe tranzactii la comercianti (2 tranzactii pe secunda) in timp ce 28 decembrie 2009 a fost ziua cu cele mai multe tranzactii cu cardul pe internet (2 tranzactii pe minut).  

Numarul cardurilor Visa din Romania a crescut in perioada iulie 2008-iunie 2009 cu 5,4%, la 6,2 milioane, in timp ce numarul de tranzactii a avansat cu 23,2%, a declarat directorul general al Visa Europe pentru Romania, Catalin Cretu. In acelasi timp, valoarea tranzactiilor a crescut cu 32%. In ceea ce priveste platile cu cardul la comercianti, valoarea tranzactiilor a crescut in intervalul iulie 2008-iunie 2009 cu 43,5%, iar numarul tranzactiilor – cu 42,5%. Valoarea medie a unei tranzactii la POS s-a ridicat la 45 euro, conform reprezentantului Visa. "La noi, un euro din 45 este cheltuit printr-un card Visa, in timp ce in Europa rata este de un euro din 9. Avem un drum lung de parcurs pana la media europeana si pentru a ajunge din urma tarile din centrul Europei", a afirmat Cretu.

"Rezultatele noastre au aratat ca avem toate motivele sa credem ca, in ultimul an, cardurile au fost folosite si intelese mai bine in aceasta perioada dificila din punct de vedere economic. Acum plata cu cardul la comercianti a devenit un lucru tot mai firesc. Mai mult de un sfert din tranzactiile Visa au fost facute la comercianti anul trecut, ceea ce reprezinta un pas mare fata de anul anterior, cand aproximativ o cincime din tranzactii reprezentau plati cu cardul in magazine. Aceste rezultate confirma ca, daca vom continua sa investim in informarea consumatorilor despre avantajele folosirii cardului, vom contribui la schimbarea comportamentului de plata”, a mai declarat directorul general Romania Visa Europe.

Domnia sa a precizat ca, in 2010, Visa si-a propus ca prim obiectiv stimularea utilizarii cardurilor la comercianti prin educatie, promotii si servicii noi, dar si extinderea retelei de acceptare a acestor plati. "26% din plati sunt la comercianti si, deci, ne indreptam spre o treime, ceea ce implica o preferinta de schimbare in cazul romanilor", a mai spus Cretu. In anul precedent, 22% din tranzactiile Visa au fost facute la comercianti. Reteaua de comercianti care accepta plata cu carduri Visa a crescut in perioada mentionata cu 23%, la aproape 74.500 comercianti, au precizat reprezentantii Visa.

Pe segmentul de business, numarul de carduri Visa a crescut in intervalul iulie 2008-iunie 2009 cu 17,2%, iar suma cheltuita pe astfel de carduri a ajuns la 1,6 miliarde euro. In ceea ce priveste frauda, reprezentantii Visa sustin ca in Romania se inregistreaza un raport frauda/vanzari de 0,005%, cu mult sub media la nivel european, de 0,058%. In Europa, Visa a inregistrat 17 miliarde de tranzactii la comercianti in perioada mentionata, in crestere cu 8,2%, valoarea acestora ridicandu-se la 856 miliarde euro. Numarul de carduri a crescut cu 5,3%, la 380,2 milioane, potrivit datelor prezentate de Visa.

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos