credius.ro

Romanii, repetenti la credite ipotecare

5 iunie 2006

Mai putin de 10 procente dintre cetatenii Romaniei isi pot permite sa plateasca rate ipotecare, in conditiile in care nivelul actual al preturilor locuintelor si al dobanzilor la credite ramane ridicat. Cel putin acesta este rezultatul unui studiu realizat de compania internationala de consultanta TASC. Din 2003 si pana in 2005, piata ipotecara romaneasca a inregistrat o crestere constanta de 600 milioane dolari pe an (de la 602 milioane de dolari la 1,8 miliarde dolari). O analiza atenta arata faptul ca avem de-a face mai degraba cu o limitare decat cu o dezvoltare a pietei ipotecare.
 
In opinia specialistilor TASC, institutiile bancare romanesti ofera, in special, produse ipotecare de baza, destinate clientilor cu venituri ridicate. Pentru a-si atrage clientii, bancile au la dispozitie o serie de alternative cum ar fi: creditele ipotecare pentru achizitia de locuinte, corelate cu numeroase servicii pentru clientii cu venituri medii si ridicate de la orase, precum si credite adaptate pentru renovarea locuintei, destinate unei categorii mai extinse de clienti.
 
Specialistii considera ca ofertele ipotecare bine structurate, insotite de dobanzi rezonabile, nu sunt suficiente pentru a crea o "explozie" de credite pe piata autohtona. Si asta pentru ca, in prezent, Romania este profund afectata de problema accesibilitatii financiare a locuirii. Studiul releva o crestere a pretului la materialele de constructie si o scumpire accelerata a caselor, mai ales in orasele mari. In Bucuresti spre exemplu, pretul locuintelor a crescut cu 40% si chiar 100% numai in 2005, in timp ce venitul net al populatiei a urcat cu doar 24%.
 
In Romania, banci exclusiv ipotecare?
 
Bancile mici si mijlocii vor trebui sa se orienteze catre nise sau strategii integrate, adica sa devina banci exclusiv ipotecare, altfel vor fi invinse in concurenta cu bancile mari, sustin specialistii. La finele anului 2005 spre exemplu, existau 24 de banci cu o cota de piata care nu depasea 2%.  In acest sens, se pot forma retele de distributie si informare, in colaborare cu agentiile imobiliare si marii investitori, precum si cu alti parteneri. Pe piata au aparut deja primele tendinte in aceasta directie, HVB formand parteneriate cu firme imobiliare, care le vor prezenta oferta de finantare clientilor. In urmatorii ani, solicitantii de credite se vor bucura de scaderi ale costurilor imprumutului ipotecar si, in general, ale creditelor cu scadente medii si lungi.
 
Studiul TASC mai arata ca o scaderea a ratei dobanzilor ar putea contribui la procesul de consolidare a pietei sectorului bancar din Romania. Daca in decembrie 2003, dobanda de referinta era 20,41%, in mai 2006 aceasta a ajuns la 8,5%. Avem experienta unor tari care au aderat la Uniunea Europeana, precum Republica Ceha, care, in urma unui proces de scadere a ratei dobazilor, au ajuns la un numar de 36 de institutii bancare in 2005, de la 55 in anul 1996.
 
In ultimii 5 ani, sectorului bancar din Romania a inregistrat o evolutie pozitiva, in special datorita cresterii creditelor. In perioada 2000 – 2004, creditul pentru locuinte a crescut cu 107%. Astfel, daca in anul 2000 acesta reprezenta 196 de milioane de dolari, in 2004 a depasit 3 miliarde de dolari. Profitul bancilor in 2005 s-a ridicat la 43,3 miliarde de dolari, fata de anul precedent, cand a inregistrat 31 miliarde de dolari.
 
Dezvoltarea globala a sectorul bancar a fost determinata in special, de cresterea increderii populatiei in acest sector, precum si de institutiile financiare internationale care au introdus fonduri in piata. De asemenea, a fost determinata de scaderea ratei dobanzilor, de la 20,4% (in 2002), la 7,5 (in 2005). Cu toate acestea, piata ipotecara romaneasca este mica in raport cu cea regionala, dar si cu cea din vest. Romania se afla in urma multor tari din regiune ca pondere a creditului ipotecar in PIB, se arata intr-un studiu din 2004. Concret, tara noastra inregistreaza 1,6 procente din produsul intern brut, Bulgaria 2,6%, in timp ce Croatia, ajunge la 10, 3% din PIB. Si ponderea creditului imobiliar in totalul creditelor luate de romani este relativ mic, de doar 33%. Acelasi nivel este inregistrat in Croatia, in Ungaria este de 48%, in timp ce in Lituania si  Estonia este de 77%, respectiv 80%.
 
 
Principalii jucatori ai pietei, conform datelor din 2004, erau  BCR (33% din piata), BRD (17%), Banca Transilvania (10%), Raiffeisen (8%) si Bancpost (7%). Analiza TASC releva si potentialul pietei: Domenia Credit (o companie de credit ipotecar non-bancar), care se pregateste pentru a se transforma in banca ipotecara, a reusit sa creasca pana la o cota de piata de peste 2% in circa doi ani. Zonele subdezvoltate ale tarii pot atrage noi jucatori care sa castiga cota de piata. Cea mai dezvoltata regiune este centrul si vestul tarii (intre 20 si 50 milioane dolari), in timp ce in judete din sudul tarii este de aproximativ 10 milioane de dolari. In Bucuresti piata ipotecara depaseste 300 miloiane de dolari.

Nicoleta Margineanu
[email protected]

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro