Romanii renunta la economiile in valuta in apropierea verii

Romanii renunta la economiile in valuta in apropierea verii

Incepand din a doua jumatate a anului trecut, populatia a inceput sa-si orienteze economiile catre depozitele in valuta, pe fondul deprecierii leului fata de euro. Cresterea dobanzilor la lei pana la valori de doua cifre, precum si stabilizarea cotatilor monedei nationale fata de euro au adus o scadere treptata a apetitului clientilor pentru economisirea in

Incepand din a doua jumatate a anului trecut, populatia a inceput sa-si orienteze economiile catre depozitele in valuta, pe fondul deprecierii leului fata de euro. Cresterea dobanzilor la lei pana la valori de doua cifre, precum si stabilizarea cotatilor monedei nationale fata de euro au adus o scadere treptata a apetitului clientilor pentru economisirea in valuta. Dinamica de crestere a acestui tip de depozite a incetinit luna de luna in acest an, pentru ca in mai sa inregistreze un punct de inflexiune.

Astfel, cu o luna inainte de inceperea verii si a vacantelor, romanii si-au retras din banci economiile in valuta. Potrivit datelor BNR, in mai volumul depozitelor in valuta s-a redus cu 3,3% fata de luna precedenta, pana la valoarea de 47,2 miliarde lei (13 miliarde euro), de la 48,8 miliarde lei (13,6 miliarde euro). Economiile in valuta ale populatiei au scazut si ele in perioada aprilie – mai, cu 1,3%, pana la 27,8 miliarde lei (7,67 miliarde euro), de la 28,2 miliarde lei (7,68 miliarde euro). Dupa un avans de 21% in aprilie, economiile in valuta ale firmelor au mers si ele pe minus in aprilie, scazand cu 6%, la 19,3 miliarde lei (5,3 miliarde euro).

Se observa astfel o orientare a populatiei catre depozitele in lei. Ritmul de crestere anualizat al economiilor in moneda nationala a persoanelor fizice a avansat la aproape 30% in mai, fata de 27,9% in aprilie, in timp ritmul anualizat de crestere al depozitelor in valuta s-a redusa de la 44,4% in aprilie, la 40,7% in mai. Volumul leilor depusi de populatie in banci se ridica la 48,1 miliarde lei. In total, depozitele in lei ale persoanelor fizice si firmelor erau de 90 miliarde lei, in crestere cu 1,8% fata de luna precedenta si cu 33,9% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Creditul neguvernamental a continuat sa-si incetineasca dinamica. Avansul anual din mai a inregistrat o reducere importanta fata de cel din luna precedenta, de 2,6 puncte procentuale, pana la 48,8%. In comparatie, la inceputul anului cresterea creditului era de 55,5%. Volumul creditului neguvernamental se ridica la 171,8 miliarde lei (47,7 miliarde euro), cu 1,8% mai mult decat in aprilie.

Componenta in lei a creditului se ridica in mai la 76,6 miliarde lei, in crestere cu 33% fata de aceeasi perioada a lui 2007 si cu 3,4% fata de luna anterioara. In ceea ce priveste creditul in valuta, acesta a avansat in mai cu 1,8%  fata de aprilie, pana la 92,1 miliarde euro (25,4 miliarde euro). In comparatie cu mai 2007, cresterea este de 68,2%. 

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos