credius.ro

Romanii raman credinciosi creditelor de consum in valuta

2 aprilie 2009

Creditele cu putina birocratie, garantii si, daca se poate, cu libertate totala asupra utilizarii banilor, au fost intotdeauna preferatele romanilor. Pretul a fost si este unul dintre cele mai importante criterii de alegere, astfel ca alegerile clientilor s-au indreptat majoritar spre finantarile in valuta. Deprecierea abrupta a leului inceputa in toamna trecuta a mai taiat din apetitul pentru imprumuturile in euro (caci pentru cele in franci elvetieni oferta a disparut aproape de tot!). Mentinerea insa la un nivel foarte ridicat a dobanzilor la lei, in paralel cu politica Bancii Central Europene de reducere a dobanzii de referinta la euro, a readus in prim-plan creditele in moneda europeana. In ciuda devalorizarii leului, creditele in euro sunt mai ieftine, cel putin in aceasta perioada, in sensul ca asigura o rata lunara semnificativ mai mica decat cele in lei. De asemenea, creditele imobiliare reprezinta un interes scazut, clientii preferandu-le in continuare pe cele de consum.

Datele BNR ne arata ca, in luna februarie, cea mai recenta perioada pentru care BNR a publicat date, singurele imprumuturi de retail care au inregistrat crestere fata de luna precedenta au fost creditele de consum in valuta. Soldul acestora era la 28 februarie de 38,8 mld. lei sau 9,05 mld. euro, in crestere cu 1%, pe valoarea in lei, sau 0,73%, pe euro, fata de luna precedenta. In cazul celorlalte componente ale creditului de retail productia de imprumuturi noi a fost sub rambursarile lunare, astfel incat soldurile au fost sub cele din luna ianuarie 2009. Astfel, creditul ipotecar in valuta a scazut cu 1,85%, la 4,77 mld. euro, creditul de consum in lei a ajuns la 37,3 mld. lei, cu 0,5% mai putin decat luna precedenta, in timp ce creditul ipotecar in lei s-a contractat cu 0,1%, la 1,6 mld. lei.

In continuare, este de asteptat ca interesul clientilor pentru finantarile in euro sa fie tot mai ridicat, in conditiile in care tot mai multe banci au anuntat reduceri ale dobanzilor la creditele in moneda europeana. Banci precum Piraeus Bank, Garanti Bank sau Banca Romaneasca au decis sa dobanzile la creditele in valuta, in general obligate de evolutiile pietelor financiare.

Astfel, valoarea Euribor a scazut sub pragul de 2% (1,48% la 3 luni si 1,65% la 6 luni), cu peste un punct procentual mai mica decat la inceputul anului 2009. Cea mai mare parte a dobanzilor la credite se calculeaza in functie de acest indicator, la care se adauga marja bancii, astfel incat bancile modifica dobanzile in concordanta reducerea nivelului Euribor. Aceste trend de scadere a dobanzilor la creditele in euro este posibil sa se adanceasca si mai mult. Banca Centrala Europeana a decis sa reduca dobanda 'cheie' la un nou minim istoric, de 1,25%, dupa alte masuri de acest fel adoptate in sedintele de politica monetara anterioare.

Pe de alta parte, marja bancii si comisioanele practicate de banci acum sunt ridicate si mai mari decat cele existente inainte de criza, astfel incat acest nivel mai redus al dobanzilor la imprumuturile in euro poate fi inselator. In conditiile in care BCE va creste dobanda 'cheie' si indicele Euribor va urca fata de valorile foarte scazute de acum, iar dobanzile si ratele platite pentru creditele in euro se vor mari proportional.

Bogdan Popescu

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2023 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro