credius.ro

Romanii nu prea dau doi bani pe riscul valutar si aleg in continuare creditul in valuta

26 februarie 2008

Populatia a continuat si in prima luna a acestui an sa aleaga imprumuturile in valuta in detrimentul celor in lei. Si asta in ciuda faptului ca leul si-a continuat deprecierea accelerata inceputa din toamna lui 2007 si a numeroaselor avertismente asupra riscurilor generate de imprumuturile in valuta.

Ritmul anual de crestere al creditelor in valuta acordate de banci populatiei a fost in ianuarie de 143,4%, mai rapid decat cel din decembrie 2007, cand acestea avansau cu 134,4%. In acelasi timp insa, creditul in lei al populatiei si-a incetinit avansul la inceputul anului, de la ritmul de crestere anuala de 45,4% in decembrie 2007, la 43,1% in ianuarie 2008. Ca volum, creditul in valuta acordat populatiei (exprimat in lei) a ajuns la finalul lui ianuarie la 40 mld. lei, in timp ce componenta in lei era de aproape 34 mld. lei.

Imprumuturile de retail in valuta au inceput sa inregistreze ritmuri de crestere explozive de la inceputul verii trecute, cand euro se depreciase in raport cu leul pana la un nivel de 3,1 lei/euro. Incepand din toamna insa, trendul s-a inversat pe piata valutara, iar euro a ajuns sa creasca constant, depasind la jumatatea lui ianuarie 2008 nivelul de 3,7 lei. In aceste conditii, pentru majoritatea romanilor, care castiga in lei, rata lunara a unui imprumut in valuta a crescut. Aceste evolutii au atras atentia Bancii Nationale, care, in ultimele luni, a vorbit de mai multe ori despre riscul valutar al creditului in valuta. De asemenea, presa a scris in numeroase randuri despre cresterea ratelor pentru cei care castiga in lei si se imprumuta in valuta. Cifrele statistice prezentate de BNR ne arata insa ca toate acest avertismente nu prea au contat pentru populatia doritoare de credit, care a continuat sa se orienteze catre varianta in euro sau monede exotice. Optiunile ce tin de moneda creditului s-a putea schimba, dupa ce numeroase banci au majorat dobanzile la credite in cele aproape doua luni de la inceputul anului, atat pentru lei, cat si pentru valuta. De asemenea, BNR a luat masuri de restrictionare a imprumuturilor in valuta, declarand ca se asteapta ca aceste credite sa se scumpeasca.

Creditul neguvernamental a ajuns la finalul lui ianuarie la 154,2 mld. lei, inregistrand un  avans real de 55,5% fata de aceeasi perioada a lui 2007. Ritmul de crestere este mai rapid decat cel din decembrie 2007, cand pasul anual era de 50,5%, o astfel de evolutie remarcandu-se si in cazul celor doua componente, in lei si valuta.  Imprumuturile totale in valuta au crescut in ianuarie la o valoarea exprimata in lei de aproape 85 mld. lei, cu o viteza anuala reala de 74,1%, in timp ce in decembrie cresterea era de de 72,3%. Creditele in moneda nationala luate de populatie si firme au urcat la 69,3 mld. lei in ianuarie, intr-un ritm anual de 35,8%. Viteza de avans este mai rapida decat in decembrie 2007, cand creditul in lei crestea cu 30,6%, evolutia datorandu-se imprumuturilor contractate de persoanele juridice, care au crescut mai repede decat cele ale populatiei.

Pe de alta parte, pe fondul aprecierii euro, populatia continua sa economiseasca mai mult in valuta decat in lei. Depozitele in valuta ale acestora au urcat cu 45,3% la 31 ianuarie 2008 fata de aceeasi perioada a lui 2007, in timp ce componenta in lei a avansat cu 32,5%. Ca volum, economiile in lei ale populatiei au ajuns la 43,3 mld. lei, iar cele in valuta la 26 mld. lei.

Volumul depozitele din banci a stagnat in ianurie 2008 fata de decembrie 2007, la 129 mld. lei. Componenta in lei a scazut insa in acest interval, cu 2,3%, pana la valoarea de 85,6 mld. lei, pe fondul reducerii depozitelor constituite de firme. Aceasta componenta s-a redus cu 6,5%, la 42,3 mld. lei.
 

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2023 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro