credius.ro

Romanii nu mai pot sustine plata ratelor. Unde a dus saracia, dar nechibzuinta?

10 octombrie 2011

Valoarea cumulata a ratelor neplatite la timp de populatie si companii a depasit 20 miliarde de lei (4,7 mld. euro) la sfârsitul lunii august, ceea ce reprezinta 9,3% din stocul total al creditelor, potrivit datelor BNR. Valoarea cumulata a restantelor la credite - in lei si valuta - a urcat cu 36% in luna august fata de aceeasi perioada din 2010.

BNR doreste ca imprumuturile sa se faca de anul viitor, doar in moneda nationala. Insa, datele bancii centrale, ne arata ca imprumuturile fara garantii, in lei, sunt cele mai problematice: ponderea ratelor restante pe acest segment depasind 11%.

 

Totusi, daca la inceputul crizei cel mai rapid avans era inregistrat de creditele in lei, In ultimele luni intârzierile la plata imprumuturilor in valuta au accelerat mai puternic. In cazul restantelor la valuta cresterea a fost de peste 50% in ultimul an. Intârzierile la rambursarea creditelor in valuta echivalau cu 11 miliarde lei (2,6 mld. euro), in timp ce valoarea cumulata a restantelor la lei era de 9 miliarde lei.

Potrivit unor informatii transmise de BNR la jumatatea lunii septembrie, in totalul creditelor mari (de peste 5.000 de euro) restantele insumeaza abia 4% din totalul creditelor. Cele mai multe restante sunt la creditele mici (sub 5.000 de euro) unde restantele au o pondere de 40 la suta din total. BNR a dat asigurari ca, in momentul de fata, creditele neperformante din sistemul bancar românesc sunt acoperite in proportie de 96 la suta cu provizioane. Iar daca luam in calcul si garantiile colaterale, gradul de acoperire depaseste 100 la suta.

Maximul creditelor neperformante ar putea sa fie atins in acest an, potrivit analistilor.

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro