Romanii mai pot incalca limita de indatorare, cel mult 4 luni

Romanii mai pot incalca limita de indatorare, cel mult 4 luni

Persoanele care vor sa mai ia un credit de consum, chiar daca au atins limita de indatorare impusa de BNR (40% din veniturile familiei) mai au o perioada de “gratie”, de circa 3-4 luni. Teoretic, acesta este timpul care a mai ramas pana cand toate institutiile financiar-bancare trebuie sa fie inregistrate la Banca Nationala a

Persoanele care vor sa mai ia un credit de consum, chiar daca au atins limita de indatorare impusa de BNR (40% din veniturile familiei) mai au o perioada de “gratie”, de circa 3-4 luni. Teoretic, acesta este timpul care a mai ramas pana cand toate institutiile financiar-bancare trebuie sa fie inregistrate la Banca Nationala a Romaniei. Pana in prezent, din totalul de 221 de entitati IFN-uri, numai 30 au trecut prin filtrul de inregistrare al BNR. In acest sens, prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu si-a exprimat speranta ca acest proces de inregistrare sa se incheie in trei/patru luni. Totodata, el a mentionat ca din totalul societatilor nebancare, leasingul financiar detine cea mai mare pondere. In prezent, 23 de IFN-uri de leasing si 3 de credite de consum sunt in proces de organizare.

In colectia toamna-iarna: creditul de consum, in moneda nationala

In pofida avertismentelor bancii centrale, apetitul romanilor pentru consum nu da semne sa se domoleasca. Dimpotriva, creditul in lei a luat avant, inregistrand o crestere de 147% in septembrie anul acesta, comparativ cu decembrie 2004. Totodata, imprumutul in valuta a inregistrat un plus de numai 41% in perioada analizata. Declaratia a fost facuta de prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, in cadrul unui seminar pe probleme financiar-bancare. Oficialul BNR a aratat ca ponderea creditelor in structura creditului neguvernamental s-a schimbat in septembrie 2006. Astfel, creditul in lei reprezinta 53% din totalul creditului neguvernamental, in timp ce creditul in valuta 47%.

Persoanele fizice reprezinta sectorul cel mai dinamic din acest punct de vedere. Si asta in conditiile in care documentatia solicitata pentru un credit este tot mai facila, iar mesajele de genul: "credit instant" sau "credit imediat" de la banca X sau Y nu fac decat sa-i ademeneasca si mai mult pe romanii care au nevoie de una-alta pentru casa. Astfel, potrivit datelor, cresterea creditelor de consum in randul persoanelor fizice a fost de 219,4 la suta fata de decembrie 2004. In schimb, imprumuturile imobiliare si ipotecare s-au majorat cu doar 93,4%.

Nicoleta Margineanu
nicoleta.margineanu@bankingnews.ro

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos