credius.ro

Romanii cu locuintele ipotecate incep sa aiba probleme importante la plata creditelor

30 aprilie 2009

La sfarsitului lunii martie, restantele la creditele contractate de populatie au ajuns la 1,056 miliarde lei, arata datele BNR, cea mai mare parte dintre acestea, 721 mil. lei sau 68%, fiind corespunzatoare creditelor mai mici de 20.000 lei (aprox. 4.700 euro). Directorul Directiei de Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, arata faptul ca din luna martie se remarca o tendinta de scadere a restantelor la creditele acestea de valori mici, insa ingrijorator este faptul ca se inregistreaza un ritm alert de crestere a imprumuturilor de valori mari, trei sferturi dintre acestea fiind credite garantate cu o ipoteca.

"In luna martie, restantele la creditele mai mici de 20.000 lei au inceput sa scada, dar pentru cele mai mari de 20.000 lei restantele au avut un ritm alert de crestere, ceea ce este ingrijorator, pentru ca majoritatea sunt credite imobiliare in valuta", a spus Cinteza.

La nivelul intregului sold al creditelor de retail, imprumuturile clasificate drept indoielnice sau pierdere si-au triplat ponderea in totalul imprumuturilor acordate de banci populatiei, de la 2,17% in martie 2008 la 6,03% la sfarsitul primului trimestru al acestui an, a precizat Cinteza.

Datele BNR arata ca ca 78% din imprumuturile acordate populatiei pana la sfarsitul lunii martie erau credite mai mari de 20.000 lei, volumul acestora fiind de 75,1 miliarde lei, din care 88% avand garantii imobiliare. Aceleasi statistici arata ca volumul creditelor de consum cu ipoteca era la sfarsitul lui martie de 40,3 miliarde lei, din totalul de 46,5 miliarde lei, soldul creditelor de consum de peste 20.000 lei.

Aceste imprumuturi, de valoarea mare, inregistrau la sfarsitul lui martie restante de 335 milioane lei, cele corespunzatoare imprumuturilor cu garantii ridicandu-se la valoarea de 240 milioane lei. Componenta creditelor de consum inregistra restante de 241 mil. lei, in timp ce la creditele pentru investitii imobiliare restantele erau in volum de 41 milioane lei.

In ultimul an, ponderea creditelor cu restante de cel putin o zi in totalul imprumuturilor acordate populatiei a crescut de la 6,8% in martie 2008 la 13,3% in februarie 2009. "Restantele cresc din ce in ce mai puternic. La unele banci nivelul era de 17-18% chiar, ceea ce ne-a obligat sa luam unele masuri pentru bancile respective", a mai spus Cinteza, fara sa dea detalii asupra acestor masuri.

Pentru perioada urmatoare, perspectiva privind evolutia restantelor la nivelul intregului sistem bancar este sumbra. In opinia sefului Supravegherii din BNR, ingrijorarea vine din doua directii: frecventa tot mai mare cu care societatie comerciale se declara in insolventa si somajul. „Cele doua probleme vor cauza greutati mari sistemului bancar in perioada urmatoare”, a declarat Cinteza.

Bogdan Popescu

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2023 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro